Tancada de CCOO de l’ONCE en protesta per l’expansió dels punts de venda

Precarització de les condicions laborals

CCOO té prevista una tancada avui divendres a les 20 hores a la seu de l’ONCE a Barcelona (c/ Sepúlveda, 1) en protesta per la precarització de les condicions de treball del personal venedor de cupons i l’augment dels punts de venda a bars, estancs, benzineres, grans superfícies i Correos, i hi atendrà als mitjans de comunicació en roda de premsa demà dissabte, 26 de gener, a les 11 hores.

A pesar de portar uns quants anys amb un gran benefici econòmic, aquest 2019 disminueix la plantilla de l’ONCE en 346 persones, el que suposa una pèrdua acumulada total de 3.215 treballadors/es menys respecte del 2009. D’altra banda, tot i l’augment en la venda dels cupons, aquests treballadors i treballadores veuen, dia rere dia, disminuir les seves vendes atès l’augment de punts de venda en bars, estancs, benzineres, grans superfícies, Correos, etc., els denominats canals físics complementaris (CFC).

Per a CCOO aquesta realitat demostra la clara intencionalitat i prioritat de l’ONCE de deixar de donar feina a les persones cegues o amb altres diversitats funcionals i a les seves famílies, les quals tenen com a únic ingrés la venda de cupons.

CCOO entén que en moments de crisi hi hagi una disminució de vendes i de personal, però en temps de recuperació econòmica el que toca és recuperar les condicions laborals arrabassades a les treballadores i els treballadors en aquests darrers anys, i no potenciar el creixement dels CFC, que augmenten no només en número, sinó també en volum mitjà de vendes.

Així, per aquest 2019, el pressupost de l’ONCE té previst un augment de 3.000 CFC més respecte al 2017, el que suposa un total de més de 12.900 punts de venda. L’ONCE ho denomina com a externalització de la venda de cupons de canal complementari als venedors, però la realitat és que aquells establiments que col·laboren amb els venedors i les venedores finalment són convertits en punt de venda directa amb les mateixes condicions econòmiques que tenen els treballadors i treballadores, superen la distància de 25 metres entre els venedors i els CFC que la mateixa ONCE havia establert i provoquen una competència deslleial dins de la Fundació que només beneficia a la direcció.

CCOO denuncia l’abandonament de les causes i finalitats socials en pro de l’obtenció de major benefici per part de l’ONCE, així com la precarització de les condicions de treball de les persones discapacitades. Les contínues mentides i enganys de l’ONCE fan impossible arribar a acords i mesures que posin fi a la política externalitzadora de la venda de cupons que tant està perjudicant a les persones treballadores i a la seva finalitat social.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 25 de gener de 2019