Es redueix la temporalitat en l’Administració General de l’Estat

En la tarda del dia 21 de gener es reunia la Mesa General de Negociació de l’Administració General de l’Estat, en la qual s’ha acordat una Oferta d’Ocupació Pública d’estabilització que s’elevarà al Consell de Ministres el divendres 25 de gener per a la seva aprovació mitjançant Reial decret. El mateix previsiblement recollirà un volum total de 2.431 places cobertes de forma temporal i que van estant ocupades de manera ininterrompuda durant els tres anys anteriors al 31 de desembre de 2017 per personal interí. Encara que la dada concreta no es coneixerà fins al divendres, podent identificar-se unes variacions mínimes, aproximadament seran 270 llocs de personal funcionari, 2.041 de personal laboral i 120 de personal estatutari.



CCOO coincidim en el volum d’ocupació plantejada per la Secretaria d’Estat de Funció Pública, que finalment s’acosta al número estimat per les nostres seccions sindicals. És important ressenyar aquest treball de cerca de llocs estructurals, que en alguns casos ha comptat amb una especial dificultat per la falta de lleialtat de les persones responsables de recursos humans dels departaments. Hem insistit, no obstant això, en la necessitat d’establir una Oferta d’Ocupació Pública d’estabilització posterior que pugui recollir aquells llocs identificats de manera posterior a la signatura d’aquest Reial decret, especialment en àmbits com el CSIC o l’Agència Espanyola del Medicament.



En la reunió manifestem el nostre desacord amb l’escarit de document presentat, que exigia un acte de confiança cega en els termes expressats pel secretari d’Estat en la seva intervenció i que prèviament s’havien consensuat en el Grup de treball de temporalitat i ocupació. CCOO exigim la modificació de l’acord de manera que la redacció recollís la referència a aquests aspectes –la configuració de mecanismes per a participació en els processos selectius de personal funcionari en l’àmbit de la recerca o la inclusió en la OPE ordinària de 2019 (prevista per al mes de març) dels llocs corresponents a la Disposició Transitòria 4a del EBEP i indefinits no fixos amb sentència judicial- extrems admès per l’Administració.



Per a CCOO és especialment rellevant haver aconseguit que es garanteixi que en els organismes públics de recerca es puguin promoure processos de funcionarització en els termes previstos en la Llei de la Ciència. D’igual importància ésla periodicitat de les convocatòries, que garanteixi la igualtat d’oportunitats en l’accés a la funció pública.



D’altra banda, CCOO considera que aquest moment hauria estat l’idoni per a incloure en el Conveni Únic aquells llocs de personal laboral que actualment estan fora, uns 271 i pertanyents en la seva major part al Consell Superior de Recerques Científiques.



Aquesta Oferta se suma a la publicada al juliol, i que identificava un total de 2.862 llocs de treball que era necessari considerar tenien caràcter estructural. CCOO insistim que queden pendents de convocar les places corresponents a personal indefinit no fix -que suposen no menys de 1.100 llocs- i aquelles afectades per la Disposició Transitòria Quarta del EBEP -al voltant de 200 més-.