Ajornada la de vaga en l’Administració de Justícia

La primera fase de les mobilitzacions en defensa dels centres de destinació en l’Administració de Justícia ha culminat amb el suport de tots els grups polítics per mantenir la situació actual. La vaga general i la gran manifestació a Madrid del 16 de novembre, les concentracions i manifestacions del personal dels jutjats de tot Espanya, l’anunciada convocatòria de les aturades del 30 de novembre, les contínues pressions sindicals al Ministeri de Justícia i a tots els partits polítics han propiciat que  tots ells, ministeri i partits, estiguin d’acord amb aquesta part de les reivindicacions sindicals.
 
Per a CCOO i altres organitzacions sindicals, el conflicte, però, no està solucionat. En l’actualitat la proposició de llei de modificació de la LOPJ en què es planteja, entre d’altres, aquesta reforma dels centres de destinació s’està tramitant al Senat, on el PP té majoria absoluta. Aquest partit ha presentat al text que va venir del Congrés una esmena perquè siguin els jutges els que triïn els vocals del CGPJ. Mentrestant, els grups Socialista, d’Units Podem i Mixt del Senat han presentat esmenes perquè es mantinguin els centres de destinació actuals. Si compleix el seu compromís, el normal serà que el PP, amb la seva majoria absoluta s’aprovi al Senat tant una com les altres esmenes.
 
El problema llavors es traslladaria al Congrés on el reglament que regula el tràmit legislatiu obliga que en les proposicions de llei per a la modificació d’una llei orgànica, com és el cas, es votin conjuntament i no per separat les esmenes que han estat aprovades en el Senat i només PP i Ciutadans donarien suport al Congrés a aquestes dues esmenes de manera conjunta, ja que la resta de grups comparteixen la relativa als centres de destinació, però no la que es refereix a l’elecció dels vocals del CGPJ pels mateixos jutges. Si no prosperen al Congrés en bloc les esmenes que venen del Senat la redacció final de la reforma seria la mateixa que va aprovar el Congrés abans de la seva remissió al Senat, és a dir, amb la unificació en un de sol de tots els centres de destinació de cada municipi, reforma que precisament ha estat l’origen de les mobilitzacions laborals.
 
Una qüestió purament tècnica, per tant, podria provocar que els fdiputats del Congrés aprovessin una reforma amb la qual estan unànimement en desacord. I CCOO no consentirà aquesta desraó.
 
Per això CCOO seguirà endavant si cal amb la convocatòria de noves mobilitzacions, sense descartar noves jornades de vaga general a l’Administració de Justícia, que obliguin el Ministeri de Justícia i els partits polítics a buscar una solució negociada i definitiva a aquest conflicte en el qual els treballadors i les treballadores es neguen a ser moneda de canvi, exigeixen que es respecti el seu dret constitucional a la negociació col·lectiva de les seves condicions laborals, es neguen a ser tractats com mobles amb trasllats forçosos i arbitraris en cada localitat i aposten per millorar el servei públic amb més i millors mitjans personals i materials tan necessaris per al servei públic de l’Administració de Justícia.