Acord Conveni de Residències, Centres de dia i Llars per a l’Atenció de Persones amb Discapacitat Intel·lectual

Ahir dilluns, dia 7 de novembre, vam tenir reunió de la comissió negociadora del Conveni de Residències, Centres de dia i Llars per a l’Atenció de Persones amb Discapacitat Intel·lectual. En aquesta reunió CCOO hem signat el IX Conveni amb un SÍ CRÍTIC.

La signatura del Conveni suposarà un increment salarial del 3% pel 2022 amb efectes d’1 de gener d’aquest any. Aquest increment afectarà no només al salari base, sinó també a la resta de conceptes salarials (plusos) i a l’antiguitat. Aquest increment és una translació directa a la negociació col·lectiva de l’Acord entre la Generalitat i les patronals de la discapacitat per incrementar en un 3% els mòduls i tarifes dels serveis d’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual.

L’Acord també contempla la reivindicació de CCOO de donar solució a la ultraactivitat del Conveni Col·lectiu. A partir d’ara, per acord de les parts legitimades en la negociació, el Conveni estarà vigent fins a la signatura d’un nou conveni.

Ara bé, per quin motiu hem avalat l’Acord amb un SÍ CRÍTIC?

Per unes raons molt senzilles. CCOO considerem que és del tot injust pels treballadors i les treballadores del sector que 2021 quedi sense cap increment salarial i, a més a més, considerem que l’increment del 3% pel 2022 és insuficient.

En el marc de la negociació, CCOO vam proposar  que, com a mínim, 2021 havia de quedar compensat d’alguna manera -fos mitjançant una paga compensatòria o assegurant una correcció del complement de cap de setmana que fes efectiu el seu pagament des del primer dia- i que el 2022 havia de tenir un increment salarial del 3,5% en amunt. Inicialment, UGT va estar d’acord amb la nostra proposta, però, finalment, va decidir legitimament assumir la proposta patronal. D’aquesta manera, perdíem la pressió sobre les patronals -ja que necessiten un acord salarial que presentar a la Generalitat arran l’Acord de mòduls i tarifes-, i a més, alhora, s’obria l’escenari d’un acord d’eficàcia limitada on només les persones afiliades a la UGT i els adherits explícitament a aquest acord haguessin cobrat l’increment salarial. Una situació més injusta encara pels treballadors i treballadores, i molt negativa pel sector.

Davant d’aquesta situació, CCOO hem optat pel SÍ CRÍTIC per tal d’assegurar, primer, que  tothom cobri l’increment salarial i, segon, que d’una vegada per totes s’atengui la nostra reivindicació d’arreglar la ultraactivitat del conveni. La gent treballadora no pot continuar perdent poder adquisitiu any rere any. Calen uns salaris en consonància amb el cost de la vida i que la crisi no la paguem, com sempre, la classe treballadora.