1a Jornada ciutadana “Per una fiscalitat justa”, 24 de gener de 2015

1ª JORNADA CIUTADANA PER UNA FISCALITAT JUSTA – 24 DE GENER DE 2015, Centre Cívic Pati Llimona (Regomir, 3, Barcelona)

Tota la informació de la jornada a jornada.fiscalitatjusta.cat i a #FiscalitatJusta24G


La 1a jornada ciutadana per una fiscalitat justa tindrà lloc el proper dissabte 24 de gener al matí al Centre Cívic Pati Llimona (Regomir 3, Barcelona). Vol ser un espai de trobada de totes aquelles persones interessades en el nostre sistema fiscal i amb ganes de treballar per a fer-lo més just, solidari i sostenible.

Els impostos, com a mesura de redistribució i reducció de les desigualtats, estan en el centre del debat polític i social. Moltes entitats i moviments identifiquen clarament aquest debat com la clau de volta per a revertir certes polítiques de retallades i austericidi i lluitar així contra la pobresa i l’exclusió. Alhora les pràctiques d’elusió fiscal de grans empreses i fortunes són cada cop més descarades i evidents, i els casos de frau perpetrats per les grans fortunes generen cada cop més escàndol públic.

Podem trobar en la fiscalitat les respostes per caminar cap a una societat més justa? Quines mesures fiscals funcionen per eliminar la pobresa? Som capaços de trobar punts de treball en comú entre aquells que treballem la fiscalitat justa a Catalunya? Quins haurien de ser els propers passos per a mobilitzar-nos per aquesta legítima lluita?

24 de gener, Pati Llimona (Barcelona)

10:00 – 10:30 Benvinguda i presentació de la jornada
10:30 – 11:45 Taula rodona – Són els impostos i el sistema fiscal la clau de volta per eliminar la pobresa i les desigualtats? Desigualtats, predistribució i redistribució.

·         Teresa Crespo, presidenta d’ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) i del Consell Assessor de Polítiques socials de la Generalitat.
·         Toni Comín, professor de ciències socials a ESADE- Universitat Ramón Llull, membre del col·lectiu Democràcia Econòmica.
·         Maite Vilalta, professora d’Hisenda Pública a la UB.

11:45 – 12:15 Mites i llegendes entorn al sistema tributari. Miguel Angel Mayo, coordinador del sindicat de tècnics d’Hisenda (GESTHA) a Catalunya.

12:15 – 13:45 – La lluita per un sistema fiscal més just a Catalunya. Espai de treball i debat entre entitats i moviments. Compartir experiències i propers passos.

1.     ‘Escraches’ a corporacions que no tributen. L’experiència de ‘Uk Uncut’ a Anglaterra. Jordi Garcia, membre de la Plataforma per una fiscalitat justa.
2.     L’impacte de l’evasió fiscal als països del sud. Aprenentatges i reptes. Francesc Mateu, diirector d’Oxfam Intermon a Catalunya
3.     Destapar i denunciar els casos de corrupció i frau des del periodisme crític. Marc Font, de LaDirecta
4.     El canvi vist des de dins. La necessària transformació a les institucions. David Fernàndez, president de la comissió de Frau i Elusió Fiscal del Parlament de Catalunya.

13:45 – 14:00 Tancament de la jornada

14:00 – 15:00 Aperitiu de confluència. Espai de coneixença entre participants

Lloc: Centre cívic Pati Llimona, (Regomir 3, Barcelona). Com arribar-hi?
Data: 24 de gener
Cal inscripció prèvia. Entrada gratuïta, aportació voluntària per cobrir despeses. Inscripcions aquí.

Organitza: Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària.


Col·laboren i participen: Campanya Pobresa Zero, Observatoris Ciutadans Municipals (OCM), Comissió promotora ILP Renta Garantida de Ciutadania, Plataforma Ciutadana per l’Auditoria del Deute BCN.