‘Gomorra’, de Roberto Saviano, enceta una nova etapa del Lletrafòrum

La sessió va tenir lloc el 29 d’abril, a les 18.30 h, a la seu de CCOO de Catalunya

Després d’una aturada i amb títols a les espatlles, com ‘Afirma Pereira’, d’Antonio Tabucchi, ‘El pianista’, de Vázquez Montalbán, o ‘Soldados de Salamina’, de Javier Cercas, el dijous 29 d’abril es va obrir una nova etapa del Lletrafòrum. En aquesta sessió el debat va girar al voltant del llibre ‘Gomorra’, de Roberto Saviano.

El llibre, editat el 2006, és un apropament a la realitat camorrística napolitana des d’una nova òptica, a peu de carrer. Una realitat que es mou entre l’activitat empresarial i la delinqüència. Un llibre en color, amb dos colors: el vermell de la sang vessada en les múltiples guerres internes de les famílies camorristes pel govern dels territoris (des del 1980 fins al 2006 s’han consumat 3.600 assassinats, més que els perpetrats per l’IRA, ETA i les Brigades Roges juntes) i el negre de l’economia submergida, dels contractes il•legals, dels posicionaments estratègics en el poder públic i del blanqueig de capital.

La tertúlia va comptar amb la presència de Carles Quílez, periodista i escriptor. Entre els llibres d’aquest autor, cal destacar les obres de no-ficció ‘Atracadores’, ‘Psicópata’ i ‘Mala vida’, i les novel•les ‘Piel de policía’ i ‘Asalto a la Virreina’, escrites a quatre mans amb Andreu Martín, i ‘La solitud de Patrícia’, recent guanyadora del Premi Crims de Tinta, patrocinat pel Departament d’Interior i La Magrana, i guardonat amb 25.000 euros. Carles Quílez també va ser responsable de la presentació de Saviano en la seva compareixença a Barcelona per a la presentació de ‘Gomorra’, i manté contactes periòdics amb l’escriptor.

La tertúlia, que va comptar amb l’assistència de 20 lectors, va servir per aprofundir en diversos aspectes del llibre, com també en la figura de Saviano, que des de la publicació de ‘Gomorra’ viu amenaçat de mort pels clans camorristes, la qual cosa l’obliga a canviar constantment de domicili i de país. Alhora es va poder conèixer una mica més com és la situació de la Camorra al nostre país, i com és la manera d’assentar-se que tenen les famílies camorristes en un territori nou i començar a fer negoci.

Per a la propera sessió del Lletrafòrum, que tindrà lloc al mes de juny, el llibre escollit és ‘Emulsió de ferro’, de Sebastià Jovani, una novel•la negra ambientada al barri de Gràcia el novembre de 1976, poc abans del primer aniversari de la mort de Franco, i editada el 2009 per La Magrana.