Presentació de la Marxa de la Retirada

L’Associació Sociocultural i Club Senderista La Desbandá, l’Associació Catalana de Persones Expreses Polítiques del Franquisme, l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya, l’Amical de les Brigades Internacionals i la Fundació Cipriano García – CCOO de Catalunya, amb altres associacions i entitats memorials, organitzen aquesta setmana la Marxa de la Retirada que, entre el 27 i el 30 d’abril, recorrerà la principal ruta de l’exili de 1939 des de Barcelona a Portbou i fins a Cerbère i Argelès, a França. Les entitats organitzadores d’aquesta primera edició de la Marxa de la Retirada n’expliquen els detalls en aquesta roda de premsa.

Per a molts dels refugiats de la Desbandá d’Andalusia (més de 15.000 dels quals van ser acollits per la República a Catalunya) la retirada del 1939 va suposar el seu segon èxode. La proposta de Marxa de la Retirada en la seva primera edició pretén recuperar aquesta memòria tot replicant l’experiència de set edicions de la Marxa Integral de la Desbandá Màlaga-Almeria. La marxa està pensada per ser accessible a tota mena de caminants proposant punts d’incorporació als darrers trams de les etapes.

El punt de sortida de la ruta és l’Espai Assemblea de CCOO de Catalunya, que el dijous 27 d’abril reunirà els caminants entre les 8 i les 9.30 hores del matí per, després d’un acte d’inici i homenatge a les persones supervivents o filles de l’exili i una salutació del secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, iniciar la ruta de la primera etapa, fins a Badalona.

Es faran breus parades a la plaça de Sant Jaume, a l’antiga seu del CADCI (i avui de la UGT) a la Rambla de Santa Mònica, al Parlament de Catalunya, al memorial del Camp de la Bota al Fòrum i al Museu de la Immigració de Sant Adrià del Besòs. Les etapes successives (que seran mixtes a peu i en transport col·lectiu) tindran arribada fins a Mataró, Blanes i Argelès, passant per Portbou i el coll de Belitres.