Congrés “Societat, drets i extrema dreta. L’ombra del capitalisme en el segle XXI”

La Fundación 1º de Mayo organitza els dies 27 i 28 d’octubre, a València, el Congrés “Societat, drets i extrema dreta. L’ombra del capitalisme en el segle XXI”.

Amb la celebració d’aquest congrés es pretén oferir un espai de reflexió i debat, així com una plataforma per a la reivindicació dels valors democràtics, davant la penetració política i institucional de l’extrema dreta que s’està donant a tot el món, i també a Espanya, i que constitueix una veritable amenaça per al model social al que aspirem i per la pròpia qualitat dels sistemes democràtics.

Vivim moments convulsos. La pandèmia ha posat en qüestionament els nostres sistemes sanitaris, econòmics i socials. El canvi climàtic ens obliga a replantejar el nostre model econòmic i la nostra forma de vida. La guerra a Ucraïna ha posat en perill no només la situació de pau, sinó també el nostre abastament energètic. Una multitud de canvis profunds en un període curt de temps, que han fet que la inseguretat i la por s’implantin a les nostres vides.

En aquest context, els hereus del que al seu moment anomenem feixisme han cobrat una forta presència social, mediàtica i política a tot Europa fins al punt de governar a països de l’est, sud i nord del continent i arribar al poder a països com els EUA o Brasil (on continuen tenint el suport de la meitat de la població). A Espanya ho poden arribar a fer de la mà d’una dreta que, més de quaranta anys després, continua tenint adherències de l’antic règim.

Aquest congrés pretén ser un espai de debat sobre aquests esdeveniments, però també un exercici d’afirmació dels valors democràtics alhora que es rebutja i desarticula l’ideari dels excloents i intolerants. Durant els dos dies que durarà l’esdeveniment s’analitzaran les principals dinàmiques que han portat a la dreta el poder a molts països, però també les estratègies per fer-hi front. Un congrés que tindrà un caràcter propositiu i que finalitzarà amb un manifest d’intel·lectuals i persones de la cultura en defensa dels valors democràtics, i els drets humans davant de l’avenç a Espanya i el món global de l’extrema dreta lliberticida.

Dins del marc del congrés, s’organitzarà a més l’exposició Cartells davant de la caverna per a la qual es recolliran propostes gràfiques al voltant de la temàtica de l’esdeveniment fins al proper 31 de juliol. Els treballs seleccionats seran exposats com a antesala a les reflexions que es compartiran al congrés durant els dies 27 i 28 d’octubre al centre cultural de la Petxina a València.

Programa

Formulari d’inscripció

Per a més informació: [email protected]