Un audiovisual de la Universitat d’Oviedo, premiat per la Working-Class Studies Association dels Estats Units

‘Memòries culturals d’un passat industrial’ compta amb la participación de la Fundació Cipriano García – CCOO de Catalunya

Memòries culturals d’un passat industrial, dirigit per Irene Díaz i Rubén Vega, s’emmarca en un projecte d’R+D+I de la institució acadèmica i està vinculada a l’Arxiu de Fonts Orals per a la Història Social d’Astúries, i compta amb la participació de la Fundació Cipriano García – CCOO de Catalunya.

L’audiovisual Memòries culturals d’un passat industrial, dirigit per Irene Díaz i Rubén Vega, investigadora i professor de la Universitat d’Oviedo, i en el qual col·labora la Fundació Cipriano García – CCOO de Catalunya, ha estat premiat amb l’Studs Terkel Award, que concedeix anualment la Working-Class Studies Association (WCSA) dels Estats Units. El treball és fruit del projecte d’R+D+I “Canvi sociocultural, memòria, patrimoni i identitats en contextos de desindustrialització”, que té com a investigador principal el professor Rubén Vega, i del qual també forma part com a investigadora Irene Díaz.

El resultat del guardó s’ha decidit a Geòrgia (EUA) i es lliurarà a Canterbury (Kent, Regne Unit) el proper mes de setembre.

La cinta, produïda per la Universitat d’Oviedo i AFOHSA aquest any 2019, té una durada de 49 minuts i està basada en entrevistes amb artistes i creadors i creadores culturals d’Astúries que reflexionen sobre com el treball, la indústria, la mina i els seus llegats constitueixen motius d’inspiració o temes de les seves obres. Un total de 16 testimonis formen un relat coral sobre els significats que atorguen al patrimoni tangible i intangible del nostre passat industrial: el fotògraf José Ferrero, el pintor i escultor Ricardo Mojardín, l’artista visual Avelino Sala, l’artista visual Natalia Pastor, el dibuixant Alfonso Zapico, l’escriptora Vanessa Gutiérrez, la cantant Anabel Santiago, el raper Arma X, el director de cinema Marc M. Merino, l’escriptor Xandru Fernández, el dramaturg i actor Maxi Rodríguez, l’actriu i ballarina Mónica Cofiño, el cantant i productor musical Xune Elipe, l’escriptor, cineasta i productor Ramon Lluís Bande, els artistes sonors Mind Revolution, i l’escriptor de grafit el Séptimo Crío. Les entrevistes pertanyen a l’Arxiu de Fonts Orals per a la Història Social d’Astúries, que dirigeix el codirector del documental, Rubén Vega.

La realització va anar a càrrec de Pedro Timó i Javier Lueje; les entrevistes les van dur a terme Irene Díaz, Maria del Mar Díaz, Marta Mori i Rubén Vega; els operadors de càmera van ser Javier Ovies, Pere Timó, Pelayo M. Duarte, Alex Zapico, i els fotògrafs, Àlex Zapico, Marcial Gómez i Pelayo M. Duarte. L’audiovisual està realitzat en castellà i asturià, amb subtítols en anglès.

El projecte d’R+D+I en el qual s’emmarca el documental es planteja, des d’una perspectiva comparada i interdisciplinar, la qüestió de quina és la sort que corre el patrimoni material i immaterial lligat al treball industrial en contextos de desindustrialització. Per a això, es dirigeixen mirades des d’un angle triple: la memòria oral, els vestigis materials i la creació cultural i artística. Es pretén, primer, a través dels testimonis, aprofundir en els relats i les representacions col·lectives lligades al passat industrial; segon, establir un diagnòstic sobre el destí assignat a mines, fàbriques, infraestructures i instal·lacions una vegada deixen de tenir l’ús per al qual van ser originalment concebudes; i, tercer, caracteritzar els processos actuals de creació en diverses vessants de l’art i la cultura que evoquen el passat industrial.