Acte reivindicatiu de la Prefectura de Policia de Via Laietana com a espai de memòria

Primera activitat de l’Ateneu Memòria Popular

Com a primera activitat de l’Ateneu Memòria Popular, del qual forma part la Fundació Cipriano García, entre altres entitats, el proper dimarts, 26 de març, a les 11 hores, tindrà lloc un acte reivindicatiu de la Prefectura de Policia de Via Laietana de Barcelona com un espai de memòria, a la cruïlla de Sant Pere Més Alt amb Via Laietana.
L’acte serà presentat per César Lorenzo i consistirà en la lectura de textos de testimonis de persones represaliades, a càrrec de Mireia Clemente i Miguel Martínez Llanas. Col·locarem una senyalització i finalitzarà amb la lectura d’un manifest. També recollirem entrevistes filmades mentre duri l’acte de persones represaliades.

Amb aquest acte: Impunitat i violació dels drets humans. L’estat d’excepció del 1969, que forma part de la línia de treball sobre impunitats que ha iniciat l’Ateneu Memòria Popular. Aquesta entitat es concep com un espai plural, cooperatiu, de diàleg i de coordinació conjunta de totes les entitats memorialístiques i del grup d’entitats culturals i socials interessades per la memòria que tenen presència a la ciutat de Barcelona.

És aquest un acte en el qual es recorda que l’estudiant madrileny Enrique Ruano, detingut el 17 de gener a Madrid, acusat de repartir propaganda clandestina de CCOO i que va morir el dia 20. Segons la versió policial Ruano va morir després de llançar-se per una finestra del pis on estava fent-se un escorcoll oficial. Arran d’aquest fet es va produir una mobilització estudiantil i obrera davant la qual les autoritats franquistes van aprovar el Decret llei 1/1969, de 24 de gener, publicat el dia següent, que declarava l’estat d’excepció. Aquesta mesura estava prevista al Fuero de los Españoles i la seva regulació es va establir amb la Llei d’ordre públic del 1959. El gener del 1969 era l’octava ocasió en que s’aplicava, però abans mai havia afectat tota Espanya.

Més d’un miler de ciutadans i ciutadanes foren detingudes a les comissaries policials. Durant aquells dies van estar detinguts i van passar per la Prefectura de Polícia de Via Laietana, número 43, prop de dos centenars de militants antifranquistes, classificats com: “agitadores estudiantiles, catalanistas, miembros de CCOO, comunistas, Juventudes Comunistas, FUDE, desafectos, indefinidos, progresistas, Partido O.R., trotskistas, socialistas”. Alguns d’ells foren objecte de maltractaments i tortures per part dels membres de la VI Brigada Regional de Investigación Social, la policia política de l’Estat. 

Podria dir-se que a diferència d’una memòria de revolta del maig del 68 francès, en el cas espanyol hi va haver l’hivern del 69, del qual sembla no tenir-se memòria col·lectiva, tot i que va representar un moment de trencament d’esperances davant la duríssima repressió desfermada per la dictadura del general Franco.

Convocatòria


Notícies sobre l’acte

https://beteve.cat/societat/prefectura-via-laietana-memoria-historica/

https://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20190326/461256311064/represion-comisaria-via-laietana-memoria-historica-policia-franquismo-tortutas.html

https://www.naciodigital.cat/noticia/176218/entitats/reclamen/convertir/prefectura/superior/policia/via/laietana/centre/memorial