CCOO valora positivament la millora de l’ocupació al Baix Llobregat, però reclama millores salarials i reforçar l’escut social

El 58,6% de les persones desocupades són dones, que es recuperen de la crisi a un ritme inferior que els homes

El mes de juny de 2022 deixa una xifra de 34.565 persones desocupades al Baix Llobregat, una reducció d’un 23,4% respecte fa un any, tendència que continua evidenciant una reactivació sostinguda en el temps.

El comportament de la contractació indica una millora en l’estabilitat de l’ocupació, ja que un 39,9% dels contractes signats al mes de juny han estat indefinits. Les dades mostren una clara recuperació de la dinàmica del mercat de treball, tot i que amb diferències clares entre homes i dones, ja que elles recuperen amb menor intensitat aquesta dinàmica positiva.

L’afiliació a la Seguretat Social a Catalunya ha crescut significativament, contribuint així a reforçar el sistema de Seguretat Social. Malgrat l’escenari favorable, cal tenir present que la protecció per atur continua sent feble (65,7%) i la inflació posa en qüestió que la recuperació pugui ser per a tothom, ja que castiga molt especialment a les rendes més baixes.

L’evolució favorable de l’ocupació i el creixement econòmic, malauradament, conviuen amb una pujada de preus que està afeblint el poder adquisitiu, amenaça l’estabilitat de moltes llars treballadores i llastra el creixement econòmic.

Per tot això, CCOO reclama:

  • Un pacte per la Negociació Col·lectiva amb clàusules de garantia salarial i l’actualització del Salari Mínim Interprofessional i de les pensions, per tal de mantenir el poder adquisitiu de salaris i prestacions.
  • L’increment de la Renda Garantida de Ciutadania en un 15% complementari a l’augment de l’Ingrés Mínim Vital i de les pensions no contributives, i la coordinació efectiva de la RGC i del IMV per tal d’ampliar la seva cobertura.
  • La millora de la intermediació laboral per tal d’aprofitar la demanda actual i reduir el nombre de persones registrades a l’atur. Són necessaris itineraris formatius personalitzats que permetin la qualificació permanent dels treballadors/ores.
  • El disseny i control dels fons europeus per evitar transferències a empreses que han incrementat els preus i que mantenen els seus marges de benefici, tot i la situació d’extrema precarietat que s’està instal·lant a la nostra societat.
  • Un esforç pressupostari suplementari tant en l’execució del pressupost 2022 com en el disseny del pressupost 2023, per tal de repartir els esforços i garantir, mitjançant polítiques públiques, l’estabilitat i suficiència de la renda disponible de les llars.
  • L’impuls als espais de diàleg social al territori, tant a nivell local com comarcal, pel seguiment de les polítiques de transformació, recuperació i resiliència del teixit productiu.
  • La complementació dels ajuts al consum energètic per a les famílies amb rendes més tensionades i l’increment del descompte per a títols de transport públic, aprovat recentment pel Govern Central, per arribar a un 50%.