CCOO denuncia les retallades als serveis sanitaris a Montbui

El sindicat dona suport a la manifestació per recuperar serveis sanitaris a Montbui           

L’atenció́ primària representa la porta d’accés al sistema sanitari per a la majoria de la població́, especialment de les persones i els col·lectius en situació́ de major vulnerabilitat. En lloc de reforçar-lo, aquest servei ha estat el gran perjudicat per la manca d’inversió́ en durant la darrera dècada.

L’OMS i l’ONU insten els Estats a impulsar l’atenció́ primària, destinant almenys el 25% del pressupost sanitari al seu finançament. Podria satisfer més del 70% de les necessitats de salut de les persones al llarg de la seva vida. Malgrat això̀, el pressupost que el Govern de la Generalitat destina per a l’atenció primària resulta del tot insuficient per cobrir les necessitats de personal i de recursos que garanteixin una atenció sanitària integral, universal, equitativa i de qualitat per a la ciutadania.

Cal rescatar l’atenció́ primària de la situació́ de col·lapse que pateix, amb un augment pressupostari que serveixi per desplegar mesures ràpides i eficaces que millorin el servei a la ciutadania. Per tant, destinar-hi el 25% del pressupost sanitari ha de ser un primer pas per a l’augment progressiu, i d’acord amb les necessitats sanitàries de la població́. Els sistemes de salut basats en una atenció primària forta garanteixen nivells de salut més alts a la població́, són més equitatius, més eficients en l’ús de recursos i disminueixen les desigualtats i la mortalitat.

La feblesa de l’atenció́ primària s’ha fet encara més evident durant la pandèmia de la COVID-19. Presenta un deteriorament continuat, quan hauria de ser un factor fonamental per prevenir i promoure la millora de la salut, ja que permet realitzar diagnòstics de manera precoç̧ per detectar problemes de salut abans que s’agreugin i requereixin més recursos.

Malgrat el seu abandonament, l’atenció́ primària sobreviu gràcies als i les professionals. La seva situació́ de sobrecàrrega laboral i de precarietat ja era crònica abans de la pandèmia. En aquests moments el personal sanitari es troba exhaust, i la crisi sanitària posa en risc la seva salut física i mental. Els alts nivells d’ansietat i frustració́ han incrementat l’abandonament laboral, un efecte molt perillós en un sistema infradotat i amb dificultat per trobar nou personal. Els discursos i aplaudiments d’agraïment al personal sanitari durant els moments més crítics de la COVID-19 s’han de traduir en mesures concretes per ampliar les plantilles i millorar-ne les condicions laborals, el que repercutiria en l’accés al sistema i en la qualitat de l’atenció́ que es presta a la ciutadania.

Un exemple d’aquesta caòtica gestió del Departament de Salut es troba al CAP Sant Margarida de Montbui. La plataforma “Montbui per una Sanitat digna” denuncia terminis de fins a 15 dies per obtenir visita amb metges de capçalera. Però també s’han suprimit serveis de pediatria, urgències (durant caps de setmana i festius), traumatologia i ginecologia, obligant a les persones usuàries a desplaçar-se a Igualada o Vilanova del Camí.

CCOO dona suport a la manifestació d’aquesta plataforma veïnal per recuperar serveis d’atenció primària a Santa Margarida Montbui, que sortirà des de l’ajuntament d’aquest municipi el proper dia 27, a les 17.30 hores.

CCOO exigeix a la Generalitat i als diferents grups parlamentaris que en la negociació́ dels pressupostos del 2023 s’augmenti el pressupost destinat a l’atenció primària, assolint el 25% del total per a sanitat. El seu enfortiment a centres com el CAP de Montbui és essencial per garantir el dret a la salut i un bon sistema sanitari davant noves necessitats i amenaces.