CCOO Alt Penedès celebra que l’atur registrat baixa fins les 4.686 persones, una dada que s’observava des d’agost de 2008

La contractació indefinida augmenta un 368% respecte maig de 2021

El mes de maig de 2022 deixa una xifra de 4.868 persones desocupades, un 23,7% menys que fa un any, mostrant una reactivació i una millora sense precedents. Els efectes de la Reforma Laboral sobre la qualitat de l’ocupació semblen evidents, ja que un 40% dels contractes signats al mes de maig han estat indefinits.

Les dades traslladen una clara recuperació de la dinàmica del mercat de treball, amb diferències entre homes i dones, ja que elles recuperen amb menor intensitat aquest ritme positiu. Tot i que l’escenari és favorable, gràcies en part a la retenció de l’ocupació amb mesures eficaces com els ERTO, la protecció per atur és feble (63,4%). A més, la inflació posa en risc que la recuperació sigui per tothom, ja que afecta molt especialment a les rendes més baixes.

La inflació subjacent (que no inclou els no inclou els preus de l’energia ni dels aliments no elaborats) ha pujat al maig fins un 5%. La majoria d’empreses repercuteixen l’increment dels costos en els béns i serveis de consum que ofereixen, protegint els seus marges i beneficis. Tanmateix, no respecten els convenis signats o es neguen a fer nous acords que garanteixin el poder adquisitiu de les persones treballadores.

CCOO defensa un pacte de rendes que asseguri el poder adquisitiu de salaris, prestacions i subsidis. Si no s’adopten mesures, l’encariment de la vida farà que moltes persones es vegin abocades a l’exclusió, al patiment i a la pobresa.

Les reivindicacions de CCOO Alt Penedès són:

  • Polítiques fiscals que reparteixin el cost de la inflació de manera equilibrada, i reforcin el consum i la demanda agregada com factor d’estabilitat.
  • Inversions estructurals, amb garanties i transparència d’execució, per superar el repte de la transició digital i ecològica, mantenint el dinamisme i la robustesa del nostre teixit productiu.
  • Mesures en el marc dels espais de diàleg social que disposin de recursos extraordinaris per garantir el manteniment de l’ocupació del teixit productiu, posant el focus en les energies renovables, polítiques industrials, modernització de polígons d’activitat econòmica, formació professional i mobilitat segura i sostenible.
  • Transformació de fons i canvis estructurals al sector turístic, un dels motors econòmics de la nostra comarca. Davant la polèmica sobre la manca de personal i vocacions, cal un model més sostenible i amb valor afegit, basat en la proximitat, la digitalització i l’equilibri social, econòmic i mediambiental. La generació de nous llocs de treball passa per transformar-los afegint qualitat, estabilitat, formació i relleu generacional.
  • Increment immediat de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya, congelat des de fa 12 anys; ampliar la cobertura de la RGC; bo social de subministraments, amb un pagament únic de 350€; mesures de suport al teixit productiu.