El Fòrum Social del Baix Llobregat (FSB) denuncia les mancances i insuficiències del sistema sanitari del Baix Llobregat


La majoria de les organitzacions que conformen el Fòrum Social del Baix Llobregat (FSB) com a aliança unitària de les forces polítiques, sindicals i veïnals de la comarca, en el qual participen CCOO, UGT, la Federació Associacions de Veïns i Veïnes, aFFaC, PSC, ERC i Comuns del Baix Llobregat, es va reunir la setmana passada amb un únic punt de l’ordre del dia: analitzar la situació actual del sistema de salut de la comarca.

Volem destacar que l'FSB sempre ha estat un espai de lluita pels drets socials, especialment pel que fa a l’educació, la sanitat i la dependència del Baix Llobregat.

La pandèmia torna a evidenciar les insuficiències i la precarietat encara existent al sistema. Les organitzacions CCOO, UGT, la Federació Associacions de Veïns i Veïnes, aFFaC, PSC, i Comuns del Baix Llobregat critiquem la manca d’increment pressupostari en salut promès pel Govern.

El pressupost del 2020 segueix sent inferior al que teníem abans de l'inici de les retallades, sense tenir en compte que s'ha incrementat la cartera de serveis i l’envelliment progressiu de la població.

Les organitzacions CCOO, UGT, la Federació Associacions de Veïns i Veïnes, aFFaC, PSC, i Comuns del Baix Llobregat critiquem un model exhaurit i poc eficient, amb una visió excessivament centrada en l’atenció hospitalària, i fa del dimensionament de l’atenció primària i la salut comunitària la seva aposta.

CCOO, UGT, la Federació Associacions de Veïns i Veïnes, aFFaC, PSC, i Comuns del Baix Llobregat apostem per reforçar i reformular de forma urgent l’atenció primària com a base del sistema assistencial. Un sistema històricament mal finançant i presoner de les retallades que començaren el 2012, i de les quals encara no ens hem recuperat.

Tot i reconeixent el reforç fet en recursos i contractacions, aquestes continuen sent insuficients per atendre el volum de pressió assistencial en aquest context de pandèmia, amb unes càrregues creixents de treball per als seus professionals inviables i inassumibles. Les llistes d’espera s’han disparat un 50 % en cas d’especialistes i per a altres especialitats arriben a sis mesos, i la capacitat assistencial hospitalària de la comarca està arribant al seu límit. Reclamem una inversió progressiva a l’atenció primària que arribi al 25 % de la despesa sanitària, ja que actualment no arriba al 13 %.

Per tot plegat, proposem:
• Separar l’atenció assistencial de la COVID-19 de l’atenció primària.
• Garantir una atenció integral de tota la demanda assistencial i alhora transitar a un model que posi l’èmfasi en la salut preventiva i comunitària.
• Obrir alguns dels CAP tancats a la comarca, dignificar l’atenció, evitar cues i garantir la prevenció, la protecció i la intimitat de les persones. Hem de garantir que la sol·licitud de cita sigui atesa en un màxim de quaranta-vuit hores. Reivindiquem la visita presencial per a col·lectius de gent gran amb patologies cròniques associades, per reforçar la seva seguretat.
• Elaborar un pla d’atenció extraordinari que prevegi l'atenció domiciliària per a persones amb dependència, reforçar la salut mental i l’atenció de patologies urgents per evitar endarreriments o reprogramacions amb el risc associat que comportaria.
• Reivindiquem una atenció primària més resolutiva i eficient. Apostem per reestructurar i incrementar l’atenció primària, amb més recursos informàtics, atenció telefònica, instal·lació i millora de la xarxa wifi, incrementar personal diplomat de grau d’infermeria i personal tècnic en cures d’auxiliar d’infermeria, així com d’un cos d’administratius sanitaris reconeguts com a part integrada en l’equip d’atenció primària, i criteris d’homogeneïtat per a les proves PCR.
• Compromís de totes les administracions, especialment de l’Administració local, per reforçar des de la proximitat la cobertura i la manca d’espais físics, per garantir la qualitat d’atenció a les persones.
• Realització d’una campanya comunicativa potent per informar, amb missatges clars i entenedor, de les novetats i indicacions de gestió de la pandèmia, adreçada al conjunt de la ciutadania i segmentada per col·lectius.

CCOO, UGT, la Federació Associacions de Veïns i Veïnes, aFFaC, PSC, i Comuns del Baix Llobregat fem un reconeixement als professionals del sistema de salut, al personal auxiliar i de neteja, també al personal MIR, pel seu esforç, dedicació i compromís.

Reivindiquem l’assignació de gratificació, així com una millora significativa de les condicions de treball al sistema públic, concertat i privat, exercir el dret a formació en el marc de la negociació col·lectiva i fidelització de metges i metgesses amb especialització a través de contractacions de qualitat.

CCOO, UGT, la Federació Associacions de Veïns i Veïnes, aFFaC, PSC, i Comuns del Baix Llobregat ens adreçarem aviat al Departament de Salut i a la Delegació de Govern de la Generalitat de Catalunya per demanar una reunió que ens permeti contrastar visions i fer arribar les nostres propostes.

També ens adreçarem al Consell Comarcal del Baix Llobregat per demanar la convocatòria del Consell de Salut del Baix Llobregat, espai de debat i consulta creat al gener del 2019, del qual formen part els agents socials, administracions i professionals de la salut del Baix Llobregat, que encara no s’ha reunit. El context i la gravetat del moment ho exigeix i serà allà on portarem les nostres propostes i en negociarem la implementació.

La portaveu del FSB, Pura Velarde, ha apuntat: “[…] reprenent el lema d’una campanya de fa uns anys, volem recordar allò que per a nosaltres la salut no és un negoci, és el nostre dret i el volem exercir. Continuarem exigint polítiques decidides a favor d’un sistema de salut adequat a les necessitats de la ciutadania del Baix Llobregat i no meres declaracions que no transformen la realitat. Exigirem equilibri, informació i transparència”

La dirigent veïnal, ha afegit que les organitzacions CCOO, UGT, la Federació Associacions de Veïns i Veïnes, aFFaC, PSC, i Comuns del Baix Llobregat s’adheriran a la mobilització europea a favor de la sanitat que tindrà lloc el proper 29 d'octubre.


29/10/2020

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.