CCOO demana la convocatòria urgent de la Mesa de Mobilitat de Can Ruti, a Badalona

Risc de col·lapse als accessos

CCOO ha demanat una reunió urgent de la Mesa de Mobilitat de l’espai de Badalona conegut com Can Ruti. En aquest sentit, ens hem dirigit ens aquests dies a l’Ajuntament de Badalona, l’Autoritat del Transport Metropolità, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Direcció del propi Hospital Trias i Pujol. També ens hem adreçat a la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona, a la UGT i a l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP).

Can Ruti disposa d’un pla de mobilitat des de l’any 2010, en l’elaboració del qual hi varen participar totes aquestes entitats, a més de CCOO. El pla aprovat mai s’ha aplicat efectivament. Tan sols es van practicar alguns canvis de recorregut d’uns quants autobusos urbans, que ben aviat van ser descartats, i també s’han concentrat les parades a l’entorn de l’hospital, únic fet positiu fins el moment. La Mesa de Mobilitat no s’ha reunit cap vegada des del 2010.

Per iniciativa dels delegats i delegades de CCOO de l’entorn de Can Ruti, CCOO portem analitzant i denunciant des de fa més d’un any els greus problemes de mobilitat a la zona. Cal dir que l’activitat ha crescut enormement en els darrers anys. Més activitat assistencial, docent, d’investigació, noves empreses, noves fundacions, etc., sense cap millora dels accessos viaris ni en el servei de transport públic. Arribar a les instal•lacions de Can Ruti és cada cop més lent, més insegur, i fins i tot perillós. Els accessos estan a un pas de col·lapse, i existeix un elevat risc de patir accidents, com el que es va produir recentment amb un resultat de sis ferits.

Fruit d’aquesta iniciativa, en les darreres setmanes hem mantingut reunions amb diferents actors, entre ells l’Ajuntament de Badalona i la Direcció de l’Hospital. Amb tots ells hem compartit la nostra visió de crisi de la mobilitat a tota la zona, i també hem compartit anàlisi, propostes i perspectives de futur.

Per a CCOO, Can Ruti constitueix un pol de desenvolupament clau en el territori del Barcelonès Nord i de l’eix Besòs. Ho és en termes de servei hospitalari de primer nivell a la població; també com centre generació de llocs de treball altament qualificats, i en termes de potent punt d’activitat econòmica, investigació biomèdica, formació, serveis, etc.

Creiem, per tant, que és urgent posar-nos tots plegats a treballar per solucionar els evidents problemes de mobilitat que pateix Can Ruti i tota la zona d’influència. Per això des de CCOO proposem:

-Que l’Ajuntament de Badalona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Direcció de l’Hospital convoquin de manera urgent la Mesa de Mobilitat de Can Ruti, per revisar i actualitzar el pla de mobilitat.
-Ens volem manifestar en contra de la proposta que va sortir recentment als mitjans de comunicació respecte a posar una zona blava de pagament a l’aparcament actualment existent. Es tracta d’una mesura parcial que no contribueix a millorar l’accés a la zona, especialment dels malalts, i que s’ha de debatre en el marc de la planificació integral de la mobilitat.
-Proposem un impuls decidit al transport públic, amb horaris i freqüències d’autobús més dignes i pràctics, millora dels vials, punts de parada més amables, senyalització dels passos per a vianants, etc., amb la perspectiva d’una gran instal·lació de caràcter metropolità com ha esdevingut ja Can Ruti.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 11 de març de 2016