CCOO exigeix un nou Jutjat de Família per a Badalona al més aviat possible

Situació insostenible: el Jutjat de Primera Instància núm. 7 de Badalona tramita totes les separacions, divorcis, adopcions i incapacitats de Badalona, Sant Adrià de Besòs i Montgat

Qualsevol problema relacionat amb la família amb transcendència judicial que es pugui produir a Badalona, Sant Adrià de Besòs o Montgat ha de passar necessàriament pel Jutjat de Primera Instància núm. 7 de Badalona. És l’únic òrgan judicial que resol aquestes qüestions per als veïns d’aquestes localitats: les separacions, amistoses o no, els problemes amb les pensions alimentàries dels nens, les decisions sobre guàrdia i custòdia o el règim de visites dels fills i filles (no una vegada sinó en totes les ocasions en què no hi ha acord entre els pares), la modificació de les pensions quan algú es queda sense feina o la seva reclamació quan no es paguen, la incapacitació de persones que necessiten la intervenció d’algú altre per organitzar la seva vida o els seus béns… Tot ha de ser tramitat per només un equip d’onze funcionaris, un lletrat i un jutge, amb un nou sistema informàtic lent, ineficaç i que directament durant hores o dies no funciona.

Ja fa temps que els sistemes d’anàlisi de les càrregues de treball van fer saltar l’alarma del fet que aquest òrgan judicial està en un 220% de volum de feina estimat com a raonable. Això vol dir que té assumptes per a més del doble del personal que ara hi treballa. La conseqüència és la falta de prestació adequada d’un servei públic de primera necessitat: nens sense pensió d’aliments, dones que no es poden separar, avis o malalts sense poder tramitar una pensió o residència…

CCOO va fer palesa la situació fa ja molts mesos. Tot i que la Generalitat de Catalunya va demanar al Ministeri de Justícia la creació d’un nou òrgan, i que el Servei de Prevenció del Departament de Justícia ha elaborat un informe tècnic en què recomana reforços fa mesos, no ens consta la posada en marxa de cap solució.

El sindicat creu que el Departament té l’obligació amb els ciutadans i ciutadanes de posar les mesures urgents que són al seu abast, com és la creació d’un “jutjat temporal” que comenci immediatament a donar suport al jutjat actual. No és la primera vegada que el Departament de Justícia crea jutjats temporals a altres localitats. Els problemes d’espai no poden ser un obstacle per l’accés de la ciutadania al servei de la justícia en aquesta matèria.

CCOO ha denunciat que la situació actualment és insostenible. Ciutadania, professionals i funcionariat han fet reclamacions d’una intervenció urgent que mai no arriba. Hi ha conflictes constants entre uns i altres a causa de la impossibilitat de resoldre problemes amb agilitat. La salut dels treballadors i treballadores és precària a causa de la tensió a la qual es troben sotmesos amb un treball amb tantes urgències i tanta responsabilitat, i amb un ritme insuportable.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 23 de febrer de 2016