El Consell Econòmic i Social de Barcelona presenta l’Informe sobre les dones i el mercat laboral a Barcelona

25 d’abril 2014 – 12 

Seu de CCOO. Via Laietana 16. Barcelona 

El Consell Econòmic i Social de Barcelona ha elaborat l’Informe sobre les dones i el mercat laboral a Barcelona. Juntament amb l’anàlisi dels principals indicadors i de la seva evolució presentem les valoracions i propostes que aquest organisme realitza. 

L’Informe recull les següents dades: 

§  Dades de població, de l’EPA: població activa, inactiva, ocupada i aturada 

§  Dades d’atur registrat 

§  Contractació 

§  Afiliació a la Seguretat Social. 

§  Salaris 

§  Conciliació, permisos i excedències 

Veurem com ha afectat la crisi al mercat laboral i a ambdós sexes de manera diferenciada i com la població a Barcelona (tant l’activa com la inactiva) ha minvat. A més, el pes de la població activa, l’ocupada i l’aturada entre homes i dones s’ha equilibrat. L’atur registrat ens assenyala que la destrucció de llocs de treball  durant la crisi afecta més als homes que a les dones, ja que es focalitza en sectors  tradicionalment masculinitzats. Les dades d’afiliació també recullen aquesta de comportament desigual en la destrucció de llocs de treball a dues velocitats per sexe. 

La desigualtat salarial entre homes i dones és una característica afecta a tots els sectors i categories professionals. L’any 2011 les dones catalanes tenien un salari mitjà anual 7.225 euros inferior al dels homes. 

 

Quant a la formació destaca com la força laboral femenina està abastament més formada que la masculina. Malgrat la major qualificació, les dones no arriben a ocupar un terç dels llocs de presa de decisió a les empreses, tant del sector públic com privat. 

Una altra de les característiques que condiciona el mercat laboral femení és l’atribució de les responsabilitats familiars i de cura que tenen assumida les dones; només un 1,6% dels permisos de maternitat a la província de Barcelona, l’any 2013, són exercits per homes o les excedències laborals per tenir cura de menors o familiars són gairebé exclusivament demanades per dones. 

Ens plau recordar-vos que el Consell Econòmic i Social de Barcelona és un òrgan de consulta i participació en el qual estan representats els agents econòmics i socials més representatius –CCOO, FTN i UGT-, els grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona i d’altres institucions econòmiques. 

A l’acte es lliurarà l’Informe.