CCOO del Barcelonès, davant la MAT (línia de molt alta tensió) a Santa Coloma de Gramenet i Badalona

Per un referèndum ciutadà

CCOO del Barcelonès vol fer pública, en primera instància, la seva opinió contrària a la construcció de la subestació de 400 Kv prevista per Red Eléctrica de España (REE) en sòl públic de Santa Coloma de Gramenet. Aquesta instal·lació forma part d’un projecte que afavoreix sobretot els interessos dels grans lobbys energètics i que facilita la comercialització a països com ara Portugal, del nord d’Àfrica i fins i tot França.

En aquests moments a Espanya i a Catalunya es produeix més energia de la necessària tant pels requeriments productius de les empreses com per a l’abastiment de la població.

Per a la utilització de les torres elèctriques, que travessen el Parc de la Serralada de Marina es necessitarà la modificació de les infraestructures per a la producció d’energia d’alta tensió, caldrà corredors de més de 400 m d’ample i torres d’entre 60 i 90 m d’alçada amb una base d’entre 200 i 400 m que posaran en perill la fauna i flora de la zona.

Des de CCOO apostem per un canvi cultural i de racionalització del consum energètic. Creiem que instal·lacions que superin els 225 Kv no estan justificades per a la modernització d’unes infraestructures, en el context de globalització econòmica. Revistes de prestigi científic com Bristish Medical són de l’opinió que no és necessària una línia d’alta tensió per a l’ús de l’AVE. De fet, els AVE Barcelona-Madrid o Madrid-Sevilla utilitzen tensió de 225 Kv.

Apostem per energies alternatives, verdes, ecològicament sostenibles i netes mediambientalment. Fonts energètiques que no perjudiquin la salut de les persones, que garanteixin no només la supervivència de l’espècie humana, sinó la de l’entorn en el qual desenvolupem la nostra vida.

Creiem que els camps electromagnètics produïts són perjudicials a llarg termini per a la salut de les persones i s’han associat a l’augment de patologies de pell, càncer o leucèmia en poblacions properes a les subestacions i torres d’alta tensió.

En qualsevol cas entenem que, davant l’opacitat i poca informació existent, cal obrir un procés transparent d’informació en el qual participem les entitats polítiques, socials, sindicals en igualtat de condicions per a un debat ciutadà.

Demanem que es vehiculin els mecanismes necessaris per fer un referèndum ciutadà per decidir el futur de la MAT.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 22 de juny de 2012

Consultar la moció aprovada per l’Ajuntament de Santa Coloma el 25 de juny.