El 86,05 % de la nova contractació a Lleida és temporal

El mes d'octubre deixa, a la terres de Lleida, 2.025 persones sense feina


Foto CCOO alerta que, tot i la millora en afiliació a la Seguretat Social, es redueix l’atur en menor intensitat que ara fa un any.

El mes d’octubre ha registrat un augment de 2.025 persones a l’atur, és a dir un 11 % més respecte del mes anterior. Així doncs, hi ha un total de 20.379 persones a l’atur a les nostres comarques.

A Catalunya la xifra de persones a l’atur és de 387.267 persones, el que significa una reducció interanual de l’1 % (3.930 aturats i aturades registrats menys que ara fa un any). A Espanya són 3.177.659 les persones que romanen desocupades, amb una reducció del 2,4 %. Respecte del mes anterior, l’atur registrat a Catalunya presenta un augment de 14.644 persones aturades, un increment del 3,9 %.

A les terres de Lleida hi ha un total de 1.722 persones menors de 25 anys que cerquen feina. Respecte del mes de setembre, hi ha 213 joves més que s’han quedat sense feina.

Pel que fa als resultats provincials, encapçalen la reducció de l’atur interanual la demarcació de Lleida amb una disminució del 4,5 %, Girona i Tarragona ho fan ambdues en un 1,6 % i Barcelona, a força distància, disminueix l’atur en un 0,6 %. Respecte del mes anterior, el comportament per províncies ha estat diferent, concretament, Lleida ha incrementat l’atur amb més intensitat que la resta, amb un notable 11 %, Girona ho ha fet amb un 8,8 % i Tarragona amb un 7,3 %, en canvi, Barcelona ha augmentat un lleu 2,3 %.

Per sectors d'activitat
A les terres de Lleida el sector que lidera l’increment de l’atur és el sector de serveis amb un increment de 1.320 persones que es queden sense feina. El segueix el sector de l’agricultura amb 639 persones més a l’atur i la indústria amb 81 persones més. El sector de la construcció és l’únic sector que redueix l’atur, i ho fa amb 24 persones, és el segon mes consecutiu que redueix l’atur.

Per sexes
Les dones representen el 55,25 % de les persones aturades, és a dir, 11.260 persones del total de les 20.379 són dones aturades a les terres de Lleida. La recuperació del mercat de treball es dona amb evidents desigualtats d’accés a la feina entre homes i dones, ja que són elles les qui continuen reduint l’atur a un ritme més lent.

Contractació
El total de nous contractes registrats a les terres de Lleida el mes d’octubre és de 15.346, dels quals el 86,05 % són de caràcter temporal. Solament s’han fet 2.140 contractes de durada determinada. Per tant, continua l’abús de la contractació temporal, que evidencia un mercat de treball inestable i amb una alta rotació laboral.

Davant aquest escenari, CCOO de Lleida:
 - Considera que cal més recursos per fer polítiques actives d’ocupació adreçades especialment a persones aturades de llarga durada i per combatre el preocupant atur femení i juvenil. És inadmissible que augmenti la rotació laboral sobretot en dones i joves.
 - Defensa més inversió pública per potenciar sectors productius que generin estabilitat i ocupacions d’alt valor afegit, així com una dotació específica per al Pacte nacional per a la Indústria. Només enfortint el teixit productiu tindrem ocupació de qualitat.
 - Es reafirma en l’exigència al Govern de la necessitat de derogar la reforma laboral per garantir els drets de les persones treballadores, afavorir l’estabilitat i combatre la precarietat laboral, a través del diàleg social.
 - Denuncia un augment injustificat de la temporalitat en detriment de la contractació estable.
 - Defensa un nou model productiu basat en ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que, com l’industrial, aportin valor afegit, innovadors i competitius. No podem acceptar el patró de creixement pel que se segueix apostant, per inestable i vulnerable a futures crisis.

05/11/2019

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.