Conseqüències de la guerra civil

El sindicat som tots i totes! La història de CCOO, tant des de la seva definitiva constitució com des de les primeres aparicions de les comissions, que es creaven i es desmuntaven després d'haver fet el seu servei, tot i que de gran contingut, és relativament curta als ulls de la investigació històrica, però no per a milers i milers de persones que n'han sentit a parlar tota la seva vida. Per a la gent més jove, afiliada o no al sindicat, es fa difícil pensar que Comissions no ha existit "sempre". Però realment és així: es tracta d'una organització jove i, com a tal, oberta als nous temps i sempre disposada a renovar-se al ritme que ho fan les necessitats d'aquelles persones a qui vol representar i representa.

Ara bé, aquesta relativa joventut de les sigles CCOO no vol dir que els principis que representa siguin nous, ans al contrari, es basen en la més pura tradició del primer moviment obrer sorgit a Catalunya al segle XIX, ple d'influències anarquistes, marxistes, catalanistes, federalistes i republicanes, que, amb independència de noms i organitzacions, ha anat evolucionant fins als nostres dies.

CCOO ha estat qui, després del trencament i la pràctica desaparició de les organitzacions obreres tradicionals, provocat per la Guerra Civil i la repressió de la dictadura franquista, va saber recollir tots aquests elements i traslladar-los a la nova realitat que s'havia configurat i va ser capaç de continuar evolucionant, tot influint, també, en la transformació de la societat. La gran pluralitat present en la creació de CCOO és la millor mostra que es pot trobar d'aquesta implicació amb els diferents corrents presents en la història del moviment obrer català.

Certament, no es poden entendre molts aspectes de la Catalunya d'avui sense tenir en compte el paper que hi han tingut i hi tenen les dones i els homes de Comissions Obreres. Actualment, és ben clar el seu paper clau dins la societat catalana, amb una presència i una influència decisiva, en diversos àmbits sociopolítics i econòmics.Aquesta representativitat es fa realment palpable en comprovar com la seva afiliació és un reflex de la composició de la nostra societat: creixement dels sectors de serveis per sobre de l'industrial, progressiu augment del percentatge de dones, gent jove, professionals, especialistes qualificats, treballadors i treballadores en atur i, com a fenomen més destacat, la incorporació de nombroses persones estrangeres.

Ha quedat clar, doncs, i els fets així ho demostren, que la proposta d'aquelles primeres comissions obreres sorgides de la lluita clandestina ha reeixit plenament, ha arrelat i ha sabut adaptar-se a les transformacions de la societat. Ha mostrat, a més, un molt bon estat de salut que fa pensar en un futur molt llarg. La vigència i la utilitat d'un sindicat general, de classe, nacional i unit de forma confederal amb les comissions de la resta de l'Estat, que dóna resposta a les realitats diverses de cada professió, sector o territori, però al mateix temps afronta les reivindicacions i objectius comuns a tots els treballadors i treballadores, és a dir, el model sindical que ha representat i representa CCOO a Catalunya, és inqüestionable.

« enrere | endavant »

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.