CCOO impulsa la compareixença del conseller Jordi Puigneró per donar explicacions sobre les alarmants dades de prevenció de riscos laborals a la Generalitat

El sindicat porta al Parlament el fracàs de la prevenció a la Generalitat

El passat 19 de novembre, una representació de l’Àrea Pública de CCOO va comparèixer davant la Comissió de Polítiques Digitals i Administració Pública (CPDAP) del Parlament de Catalunya per a presentar l’“Informe balanç de 20 anys de prevenció de riscos laborals a la Generalitat de Catalunya 1996-2016, i propostes de futur”, amb uns resultats de la gestió molt negatius que la situen a la cua de la prevenció entre les diferents administracions públiques de Catalunya i de l’Estat.

En aquest informe, CCOO exposa la precarietat dels recursos preventius dels Serveis de Prevenció, tant humans com materials, amb una política d’externalitzacions que ha costat més de 50 milions d’euros i uns resultats de les auditories que evidencien l’esgotament i fracàs del model de prevenció implantat ara ja fa 20 anys i la manca de Plans de Desplaçament d’Empresa.

Les dades més significatives són les següents:
– El 50% de la plantilla dels Serveis de Prevenció té una situació d’interinitat.
– L’índex d’incidència dels accidents en jornada laboral i in itinere ha patit un increment del 100% al període analitzat.
– Els informes d’auditoria expressen no conformitat en 2 de cada 3 paràmetres.
– Només un 5% de les denúncies d’assetjament són reconegudes com a tal.
– No compliment de la resolució parlamentària de retirada d’amiant.
– Manca coordinació i integració efectiva de la prevenció de riscos laborals.

El model de gestió actual que es va implantar l’any 1998 al voltant del Decret 312/1998, d’1 de desembre, pel qual es creen els serveis de Prevenció de Riscos Laborals per al personal al servei de l’Administració de la Generalitat, està totalment exhaurit i ja no és una eina útil que pugui resoldre la problemàtica de gestió, integració, recursos humans i materials i la falta d’assignació pressupostària específica per a la millora de les condicions de treball de l’administració pública catalana.

Entre altres mesures, CCOO proposa al Parlament les actuacions que es poden realitzar per a la integració efectiva de la prevenció a la Generalitat:
– Nou decret de Serveis de Prevenció a la Generalitat de Catalunya
– Sistema de gestió comú i integral a tota la Generalitat de Catalunya.
– Planificació de l’activitat preventiva amb dotació de recursos adequats i estables.
– Pla d’acció específic sobre sinistralitat laboral.
– Creació d’enquestes de condicions de treball.
– Plans de Desplaçament d’Empresa.
– Nou protocol d’assetjament amb la participació dels representants sindicals.
– Establir uns sistema eficaç de coordinació d’activitats empresarials.
– Activar la Comissió Paritària de Medi Ambient.
– Revisió del Pacte sobre Drets de Participació dels Empleats i Empleades Públics.

Davant de la informació presentada, els Grups Parlamentaris van expressar la seva preocupació per la situació de la gestió i van proposar la compareixença de l’actual conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública del Govern de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, i la proposta d’una resolució parlamentària per solucionar la situació presentada.

CCOO expressa l’agraïment als grups per l’interès manifestat i denuncia que després de 3 anys d’haver presentat l’informe a l’administració catalana encara no ha rebut cap resposta.

Documentació relacionada:
-CCOO denuncia amb un informe el fracàs del sistema de prevenció de riscos laborals a l’Administració de la Generalitat:
https://www.ccoo.cat/pdf_documents/2016/informe_prevencio_generalitat.pdf

-Informe de balanç de 20 anys de prevenció de riscos laborals a la Generalitat de Catalunya 1996-2016, i propostes de futur.
https://www.ccoo.cat/pdf_documents/2016/balanc_de_prevencio_a_la_generalitat2016.pdf

-Decret 312/1998, d’1 de desembre, pel qual es creen els serveis de Prevenció de Riscos Laborals per al personal al servei de l’Administració de la Generalitat.
http://portaljuridic.gencat.cat/ca/pjur_ocults/pjur_resultats_fitxa/?action=fitxa&mode=single&documentId=180272&language=ca_ES

-CCOO denuncia a la Inspecció de Treball la gestió de la prevenció de la Generalitat.
http://fsc-generalitat.ccoo.cat/ccoo-denuncia-a-la-inspeccio-de-treball-la-gestio-de-la-prevencio-de-la-generalitat/

-Vídeo de la compareixença del 19 de novembre de 2019 de Canal Parlament:
https://www.youtube.com/watch?v=bhWydHDmdCM

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 26 de novembre de 2019