CCOO fa una crida a una mobilització de tots els sectors de la sanitat catalana el proper 23 de novembre de 2018

Perquè les retallades afecten a tota la societat i a la totalitat dels professionals que hi treballen

Des de l’inici de les retallades en salut, el nostre sistema sanitari públic s’ha anat deteriorant any rere any, afectant directament a la qualitat assistencial dels pacients, augmentant les llistes d’espera tant quirúrgiques com d’especialistes i ara també de metges i metgesses de família.

Els professionals i les professionals del sistema sanitari català no poden suplir per més amb el sobreesforç i implicació personal els dèficits de la manca reiterada d’inversions, tant en infraestructures com en personal. Catalunya ha perdut més de 10.000 treballadores i treballadors de la sanitat des del 2012 i això, per una banda repercuteix directament en els usuaris i per altra en les condicions laborals.

Des de CCOO hem manifestat a totes les meses de negociació (públiques, concertades i privades), la necessitat de revertir les retallades i millorar les condicions laborals i salarials de tots els professionals:
– En el cas de l’ICS, uns 38.000 professionals encara han de cobrar les pagues de 2013 i 2014, el 50% de les DPO (direcció per objectius), recuperar el Fons d’Acció Social, la jornada que es realitzava, la pèrdua del 5% de mitjana, i un llarg etcètera. Als hospitals, no podem tenir les ratios actuals de pacients per professionals, ja que deterioren l’assistència, ni tenir llits ni quiròfans tancats. I a l’atenció primària, cal necessàriament també augmentar les plantilles per tal d’adequar-se a les necessitats reals de la població (hi ha centres on s’està donant hora a un mes vista).
– En el cas de la sanitat concertada, que afecta a uns 50.000 treballadores i treballadors, tenim a les patronals enrocades a l’hora d’aplicar la recuperació salarial, una contractació precària, manca d’inversions, tancament de llits, i un conveni que no acaba de millorar les condicions necessàries, raó per la qual exigim un conveni de recuperació.
– En el cas de la sanitat privada, en l’actualitat hi ha una plataforma unitària per a la negociació del conveni, però resposta nul·la per part de les patronals. Els seus més de 15.000 treballadors i treballadores necessiten millorar les seves condicions laborals respecte a jornada, remuneracions, carrera i promoció professional. Malgrat des de CCOO apostem clarament per una sanitat pública, també defensem als professionals de la sanitat privada.
– Pel que fa al sector geriatria i dependència, que depenen del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, fa temps que des de CCOO estem exigint un conveni d’àmbit català, que millori les condicions del sector. A dia d’avui, denunciem que el Govern de la Generalitat mira cap a un altre costat malgrat ser coneixedor de la situació, i dona més credibilitat a d’altres actors. Es tracta d’un sector molt precari, altament feminitzat, on les dones pateixen tant pels usuaris com per elles mateixes, i la majoria de dies s’han de medicar per poder anar al seu lloc de treball (dolors musculoesquelètics, angoixa…), tot per la pressió assistencial a què es veuen sotmeses. Avui dia, afecta a més de 40.000 professionals i tot passa necessàriament per una millor dotació pressupostària i un bon control per part de les Administracions, ja que la vellesa no ha de ser un negoci.
– A l’àmbit de la recerca, reclamem al Govern que faci complir la proposta de resolució del Parlament que instava a crear una patronal per tal d’obrir una negociació per a un Conveni Sectorial de Recerca català. Cal dir també que l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER) porta dos anys evadint la responsabilitat de constituir-se en patronal deixant a l’estacada i sense possibilitat de millora de les seves condicions al conjunt de treballadores i treballadors de recerca de Catalunya.

Per descomptat que a CCOO compartim les reivindicacions dels metges i metgesses de primària de l’ICS, però considerem que cal anar més enllà. També falten als centres de primària que no són ICS, i facultatius especialistes als hospitals, i evidentment tota la resta de professions sanitàries i no sanitàries que engloben els nostre sistema sanitari i és per això que fem una crida unitària de tot el sector a concentrar-nos el proper dia 23 de novembre a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona a les 10.30 hores on entregarem al Govern de la Generalitat de Catalunya les nostres reivindicacions.

Des de CCOO també fem una crida a sumar-se a les diferents associacions d’usuaris, marees i plataformes en defensa de la sanitat perquè entenem que tenim un objectiu comú: que s’aturi el deteriorament de la sanitat i recuperar els estàndards de sanitat pública que teníem abans de la crisi.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 15 de novembre de 2018