Sostenibilitat a Espanya 2011

L’informe anual Sostenibilitat a Espanya 2011 posa de manifest, en un context de crisi sistèmica, la necessitat ineludible de trobar un nou model de desenvolupament amb futur i que sigui verdaderament sostenible en la triple dimensió: econòmica, social i ambiental, a la vegada que fomenti la generació de nous jaciments d’ocupació verda.

Els informes de l’Observatori de la Sostenibilitat a Espanya, que s’editen des de 2005 ininterrumpudament, permeten tenir una visió clara per tal d’optimitzar la presa de decisions ben informada i participada, basada en el coneixement i en la millor informació disponible. Encara que des d’una perspectiva àmplia de la sostenibilitat no s’han produït grans avanços en l’últim lustre, sí que hi ha hagut progressos en alguns indicadors de sostenibilitat ambiental.

Més enllà dels efectes de la crisi es fan evidents millores pel que fa a l’eficiència dels processos productius, conjuntament amb efectes positius de les polítiques ambientals que s’han anat implantant i que, per exemple, han suposat (encara que sigui de forma tímida) la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i la disminució de la dependència energètica externa. Algunes de les dades que destaquen en l’informe són els següents:

– L’any 2010 les energies renovables van superar per primer cop a l’Estat espanyol la resta de fonts d’energia en la producció bruta d’electricitat, representant un 35,4% del total.
– La intensitat energètica de l’economia espanyola en el 2010 es va incrementar respecte a l’any anterior, trencant amb la tendència descendent dels últims 5 anys.
– L’Estat espanyol continua sent el primer país de la UE en superfície destinada a l’agricultura ecològica. No obstant, Espanya és també el país de la UE que té una major superfície de cultius transgènics.

El canvi de model productiu, un fet

Després de més de quatre anys des de la irrupció de la crisi sistèmica, s’està produint un canvi en el model de desenvolupament espanyol, encara que no amb la desitjable orientació cap a la sostenibilitat. La crisi ha forçat un canvi en les formes de producció de béns i serveis, en les formes de consum i en la utilització del territori. Els canvis es fan visibles en una economia que s’internacionalitza amb rapidesa, essent l’augment del turisme i les exportacions ben representatius de la nova dinàmica econòmica actual.

Millora relativa de la sostenibilitat ambiental

Aquesta millora relativa dels indicadors ambientals es reflecteix clarament en les seves tendències. En el període anterior a 2007, 15 indicadors mostraven una tendència negativa, mentre que en el període posterior aquest nombre ha descendit a 6.

Nou esquema metodològic de l’informe anual

Amb aquest informe s’inicia una nova etapa en l’anàlisi per l’OSE de la sostenibilitat que estarà centrat en l’estudi dels indicadors més rellevants per les seves característiques estratègiques o singulars per a la realitat espanyola, cosa que suposa plantejar un informe més sintètic format per un conjunt d’indicadors, vertaderament rellevants, que ronda el mig centenar.

Els boscos, protagonistes de 2011

L’informe de l’OSE Sostenibilitat a l’Estat espanyol 2011 incorpora un capítol especial sobre els boscos, commemorant així la celebració de l’any 2011 com a Any Internacional dels Boscos. L’Estat espanyol és el país europeu on més ha augmentat la superfície de boscos en les darreres dècades. Malgrat això, el gran repte a superar per els nostres boscos en l’actualitat és que la majoria d’aquests no tenen una gestió guiada per principis de sostenibilitat. En un escenari de ràpid canvi global és prioritari establir plans d’actuació proactius, que s’anticipin als problemes als quals s’enfrontaran els boscos, i la biodiversitat en general, amb l’objectiu de preservar la seva diversitat natural i els serveis ecosistèmics que aporten.