CCOO de Catalunya denuncia que empitjoren les condicions de vida de les persones grans

En la Setmana per la Dignitat i els Drets

L’índex que mesura la taxa de risc de pobresa (AROPE) a Catalunya se situa al 25% (més de 1.460.000 persones) i 450.000 persones a Catalunya pateixen privació material severa. El risc de pobresa de les persones grans es redueix, però no per la millora de les seves condicions, sinó per l’empobriment de la població en general.

El document “Observatori Social de la Gent Gran 2014”, elaborat per la Federació de Pensionistes i Jubilats de CCOO i presentat avui, dóna a conèixer tot un seguit de dades que evidencien la dramàtica situació que viuen les persones grans al nostre país.

El nombre de llars a on l’única font d’ingressos prové d’una pensió de jubilació creix, per tant els pensionistes, homes i dones, es converteixen en el suport familiar al mateix temps que creix la despesa en salut i les pensions van perdent poder adquisitiu.

L’augment de l’esperança de vida també implica increment de la taxa de dependència de la població, que ja se situa en les 27,6 persones amb dependència per cada 1.000.

En la Setmana per la Dignitat i els Drets, reivindiquem l’eradicació de la pobresa i les desigualtats socials i la vida digna i amb drets per a les persones grans.

Davant aquesta realitat, des de CCOO de Catalunya, exigim:
– Uns pressupostos en protecció social que s’equiparin al percentatge sobre el PIB de la UE dels 28.
– La recuperació de la despesa en serveis socials i en salut prèvia a la crisi.
– Una reforma fiscal dràstica que permeti una major redistribució de la renda que contribueixi a la reducció de les desigualtats socials mitjançant tributs més justos i equitatius i que lluiti contra el frau fiscal.
– La retirada d’una reforma fiscal parcial i que suposarà menors ingressos públics i, per tant, dificultarà la posada en marxa de polítiques redistributives de la riquesa i que eliminin les desigualtats socials.
– L’acompliment de la Llei d’atenció a la dependència per part dels governs central i autonòmic: l’Estat ha reduït a la meitat la seva aportació via pressupostos generals de l’Estat sense que el Govern de la Generalitat hagi compensat aquest incompliment i sense garantir els drets a les persones amb dependència.

29-N Dignitat en marxa!: els pressupostos per les persones! #DignitatiDrets

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 26 de novembre de 2014