CCOO de Catalunya reclama pressupostos per fer front a les necessitats socials i del teixit productiu mitjançant polítiques de protecció, estabilització i reactivació

Valoració de les dades de l’IPC de desembre de 2020

La incertesa que llastra la situació actual no es pot traslladar a l’àmbit del lideratge públic i del necessari consens polític a l’hora de fer front a la pandèmia i les seves conseqüències sanitàries i socioeconòmiques. La convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya no pot posposar la definició i articulació de les polítiques i dels recursos pressupostaris corresponents per aturar els efectes de la Covid-19. Cal una efectivitat màxima en l’atenció sanitària i les mesures de prevenció i immunització, però també en el reforç del teixit social i en el suport al teixit empresarial. La crisi de demanda que traslladen les dades de l’IPC, i especialment les de la inflació subjacent, reclama prestacions i salaris de qualitat, però també inversions en les empreses per tal de prevenir una morositat que es traslladi finalment al sistema financer, ampliant les conseqüències de la crisi actual. En aquest sentit és difícil entendre la contenció pressupostària del govern de la Generalitat, ni que no s’hagin pogut consensuar uns pressupostos ajustats a les necessitats actuals i que facin consistents i sostenibles les polítiques de reactivació econòmica. El dèficit del 0,7% previst pel 2020, quan es van suspendre les regles d’estabilitat pel 2020 i 2021 ja al setembre, està per sota del que han realitzat altres comunitats i trasllada una visió de contenció que és contraproduent en un escenari de forta contracció econòmica.

A Catalunya l’IPC interanual és de -0,6%, quatre dècimes per sobre del mes passat (-1,0%) i situant-se una dècima per sota de l’indicador estatal, que és de -0,5%. Malgrat que recupera quatre dècimes en relació al mes anterior el cert és que l’indicador per Catalunya continua per sota de l’índex estatal evidenciant com a Catalunya està afectant més la caiguda generalitzada de preus des de que va començar aquest període deflacionari, de caiguda generalitzada de preus, que es va iniciar el passat mes d’abril, fa ja nou mesos.

De l’anàlisi de la composició de la cistella de productes podem destacar que no hi ha gaire variació respecte el mes passat i que els productes amb índexs més negatius han estat el transport (-4,6%), les comunicacions (-4,1%) i l’ensenyament (-4,1%).

Quant als productes que presenten un índex positiu podem destacar els aliments i begudes no alcohòliques, que s’incrementen en l’1,5% i el vestit i calçat que augmenta en un punt percentual.
Cal destacar com l’important augment del preu de l’electricitat, així com l’augment dels carburants, condiciona els productes que presenten dependència energètica i fa que s’incrementin les variacions en els preus.

 

El comunicat complet el trobeu en aquest enllaç