Sancions pel sol fet d'estar treballant

CCOO de Catalunya alerta que les plataformes digitals de repartiment continuen assignant comandes a les persones treballadores dins de l'horari de restricció de mobilitat i, per tant, les exposen a rebre sancions


Des de l’inici de les restriccions horàries de les 22 hores fins a les 6 hores, a causa del toc de queda per la COVID-19, CCOO està rebent un nombre important de consultes de persones treballadores de plataformes de repartiment a domicili de Glovo, Deliveroo, Uber Eats, etc., referents a temes de mobilitat, sancions i identificacions.

Igualment, els treballadors i treballadores alerten que aquestes plataformes continuen assignant comandes a les persones treballadores dins de l’horari de restriccions a la mobilitat i, per tant, les exposen a multes. Aquest fet genera una gran preocupació i inquietud entre les treballadores; especialment en aquelles persones treballadores en situació administrativa irregular (“sense papers”) que per poder treballar lloguen el compte de la plataforma, situació que és molt habitual en el sector.

Davant d’aquesta situació, des de CCOO s’ha posat a disposició de les persones treballadores un servei d’informació en casos d’identificacions o multes. Així mateix, per a les persones treballadores en situació administrativa irregular posem a la seva disposició el Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) i un protocol per demostrar que, tot i no tenir contracte, s’està realitzant una activitat de caràcter laboral.

CCOO ens hem adreçat tant a les administracions públiques corresponents i al PROCICAT per posar en el seu coneixement aquesta realitat que existeix a Catalunya i que es busqui una solució per evitar que els treballadores i les treballadores de repartiment paguin les conseqüències de les noves restriccions.

Des de CCOO de Catalunya exigim que les plataformes digitals respectin l’horari i que, entre les 22.00 h i les 6.00 h del matí, deixin d’acceptar comandes a les seves plataformes i no exposin les seves treballadores a ser multades. CCOO defensem el reconeixement de la laboralitat dels treballadors i treballadores de repartiment a domicili de plataformes digitals i que aquestes empreses assumeixin la seva responsabilitat laboral vers les persones treballadores, els seus drets i sobre la seva salut.

Treballem per millorar les condicions laborals de totes les persones treballadores, sobretot d’aquelles que pateixen situacions de precarietat laboral de manera més accentuada, com són els treballadors i treballadores de repartiment a domicili, més coneguts com a riders. No podem permetre que empreses que es presenten com a innovadores i d’economia col·laborativa acumulin guanys traslladant les obligacions laborals als mateixos treballadors i treballadores.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 28 d’octubre de 2020

28/10/2020

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.