El Departament d’Interior deixa de fer tests de la COVID-19 als Mossos d’Esquadra confinats i els castiga per no poder incorporar-se

CCOO critica que s’imposi als agents que “tornin” les hores que han estat absents de la feina, amb incompliment d’una ordre judicial

El Departament d’Interior diu que és impossible complir les mesures cautelars imposades pel TSJC per fer tests de coronavirus a Mossos d’Esquadra confinats, perquè no té mitjans ni agents especialitzats per fer les proves als seus domicilis, tal com imposa el tribunal. A més, castiga aquests agents incrementant les hores de romanent amb les hores d’absència del seu lloc de treball, amb la impossibilitat de saber si s’és positiu o no de la COVID-19.

Hi ha 2.600 agents en un confinament que no és decisió pròpia, la qual cosa suposa un 15,5 % del total dels efectius dels Mossos d’Esquadra. El Sistema de Seguretat Pública de Catalunya es pot veure afectat per falta d’agents en un termini de temps que s’allarga cada vegada més, com a conseqüència de la manca de tests.

CCOO, a través de l’Agrupació de l’Escala de Suport del Cos de Mossos d’Esquadra (ASME), va oferir els serveis dels biòlegs d’aquest personal facultatiu i dels equips existents en laboratoris propis de la Divisió de la Policia Científica dels Mossos d’Esquadra per realitzar els tests de la COVID-19, mitjançant una carta adreçada a la consellera de Salut (a través de la Direcció General de la Policia del Departament d’Interior) que mai va ser contestada.

Tanmateix va advertir al Departament que la contractació feta d’empreses externes per a la realització de les proves de les mesures cautelars, a més de suposar un cost 8 vegades superior als mitjans propis, no seguia les instruccions ni les recomanacions de les autoritats sanitàries, el que demostrava una greu irresponsabilitat per part de la direcció del departament.

Ara que els laboratoris privats han estat inclosos al sistema públic de sanitat, per part del Govern de l’Estat, els agents veuen amb perplexitat com el departament no només els ha deixat sols davant un enemic invisible sense mitjans de protecció: a més, pretén castigar-los en el seu calendari laboral, sense que ells tinguin més culpa que la de protegir a la ciutadania tal com els exigeix el seu compromís de treball. És a dir, contagiats i castigats.

S’ha de considerar que aquests agents estan en situació d’incapacitat temporal assimilable a accident de treball i és inacceptable que siguin tractats com si no estiguessin de baixa, obligant-los a incrementar les hores de romanent que hauran de complir com si no haguessin treballat.

Després que el secretari de Riscos Laborals del Sector de Mossos d’Esquadra de CCOO hagués demanat el 15 de març si es va realitzar una avaluació de riscos davant l’amenaça de la COVID-19, el Departament d’Interior encara no ha contestat ni ha fet públics els resultats i les conclusions, en cas que ho hagi fet.

Hi ha una negativa a contestar els requeriments pel compliment de la Llei de prevenció de riscos laborals sense precedents, que posa en risc un elevat nombre d’agents i les seves famílies.

Aquestes irregularitats se sumen a la manca de mesures de protecció adequades, tant EPI com mesures de reforçament de la higiene i mesures organitzatives, que el Sector de Mossos d’Esquadra de CCOO hem denunciat repetides vegades.

El Sector de Mossos d’Esquadra de CCOO i l’Agrupació de l’Escala de Suport del Cos de Mossos d’Esquadra (AESME) de CCOO exigeixen al Departament d’Interior que compleixi les normes i que tracti amb dignitat les persones responsables de la seguretat a Catalunya.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 22 d’abril de 2020