CCOO reclama mesures de protecció pels treballadors i treballadores de sectors que pateixen la precarietat laboral i que estan en contacte continu amb altres persones durant la realització de la seva feina

L’epidèmia de COVID-19 a Espanya està afectant a molts treballadors i treballadores, però sobretot a aquells i aquelles que treballen en condicions de precarietat i que per les seves funcions estan exposats al contagi

Des de CCOO hem identificat una sèrie de sectors que estan patint una situació especialment difícil davant la crisi del coronavirus i que tenen en comú unes condicions laborals precàries i un considerable nivell d’exposició, com per exemple els treballadors i treballadores de repartiment de menjar a domicili (“riders”), les treballadores de la llar i les cures en domicilis particulars, els i les auxiliars de geriatria, els treballadors i treballadores de logística i els caixers i caixeres de supermercats.

Molts treballadors i treballadores d’aquests sectors estan perdent la seva feina i els que la mantenen s’estan trobant que sovint han de posar en risc la seva salut per una falta d’equips de protecció individual (EPIs), manca de protocols preventius, altes càrregues de treball, etc. Per les seves característiques laborals són sectors força exposats el contagi, ja que tenen un contacte freqüent amb altres persones, ja siguin clientes, proveïdores o companyes de feina.

Des de CCOO reclamem que totes les persones que estan treballant han de tenir les mesures de protecció necessàries, com mascaretes, guants, gel desinfectant, mantenir la distància de seguretat, evitar càrregues de treball excessives, netejar i desinfectar el lloc de treball i protocols de seguretat clars i efectius.

Així mateix, per garantir cobrir les necessitats bàsiques de tots els treballadors i treballadores, CCOO reclama al Govern una ampliació de les mesures de protecció social per a protegir aquells i aquelles que no puguin acollir-se al paquet de mesures urgents decretat pel govern per fer front a la COVID-19.

Aquestes són algunes de les nostres principals reclamacions en els sectors esmentats:
– En el cas de les treballadores de la llar, demanem des de fa temps la ratificació del Conveni 189 de l’OIT, que equipararia els seus drets laborals amb els de la resta de treballadors i treballadores.
– Exigim el reconeixement de la laboralitat dels treballadors i treballadores riders.
– És urgent la contractació de personal nou per donar suport a les residències de gent gran, garantir l’entrega d’EPIs i la realització de tests de COVID-19.
– Garantir que el material de protecció individual per a treballadors i treballadores de supermercats arribi en el temps i la quantitat necessàries.
– Garantir que cap treballador/a autònom cobra una prestació inferior a l’SMI.
– Que les empreses assumeixin la seva responsabilitat quant a la desinfecció de les àrees de treball, sense carregar aquesta responsabilitat als seus treballadors i treballadores.

Des de CCOO volem posar en valor la feina incansable que estan fent les nostres delegades i delegats en els seus centres de treball, per tal de millorar les condicions laborals i garantir la seguretat i salut dels treballadors i treballadores. Tot i que encara queden per aconseguir un nombre de millores, les nostres delegades i delegats hem aconseguit que es prenguin mesures importants de seguretat i protecció.

Per millorar la seguretat dels riders, els delegats i delegades de CCOO del sector de la restauració que tenen contacte amb ells han adreçat una carta a la direcció dels restaurants amb una petició explícita: que els hi facilitin mascaretes i guants, o que se’ls permeti accedir als locals per rentar-se les mans dins del restaurant i poder així complir amb les protocols de seguretat i lluita contra la COVID-19.

Al sector d’atenció a la gent gran, gràcies a la lluita dels nostres delegats i delegades, hem aconseguit que algunes residències de gent gran rentin els uniformes als seus treballadors i treballadores, evitant així l’exposició als riscos biològics del treballador/a i la seva família.

En l’àmbit de l’alimentació s’està aconseguint l’accés a equips de protecció con mascaretes, guants, gel desinfectant, instal·lació de mampares o barreres físiques. Així mateix, des de CCOO de Catalunya estem demanant la reducció dels horaris comercials en cap de setmana per reduir les càrregues de treball i els nivells d’exposició dels treballadors i treballadores.

Feu clic per veure les infografies informatives per a diferents sectors:
riders
treballadores de la llar i les cures
auxiliars de geriatria
caixeres de supermercat
treballadors/es de la logística

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 7 d’abril de 2020