CCOO de Catalunya reclama una solució urgent a l’actual col·lapse en l’obtenció de cites a la Policia Nacional per tramitar la targeta d’identificació d’estranger

Mesures per adequar l’aplicació informàtica d’obtenció de cites

De manera reiterada, i des de diferents entitats i institucions, entre elles CCOO de Catalunya, s’han denunciat les grans dificultats que hi ha per obtenir cites prèvies per als tràmits policials d’estrangeria a la seu electrònica de la Secretaria d’Estat de les Administracions Públiques.

Des del mateix Defensor del Pueblo es van formular, el passat mes de novembre, recomanacions a la Secretaria d’Estat de Migracions i la Secretaria d’Estat de Política Territorial perquè adoptin els mitjans tècnics per garantir l’existència de cites a disposició de les persones usuàries i la necessitat de dotar les Oficines d’Estrangeria de les plantilles necessàries per realitzar les funcions encomanades.

Si bé, i pel que fa a l’Oficina d’Estrangeria de Barcelona, la possibilitat d’obtenir cita prèvia per als tràmits inicials per mitjà de certificat digital ha alleujat les dificultats per aconseguir-les, no és així pel que fa a les cites per a l’obtenció de la targeta d’identificació d’estrangers, que és competència de la Policia Nacional. En aquest cas, es detecta una situació de col·lapse en l’accés a les cites, que afecta les quatre províncies catalanes. En aquest sentit, s’ha detectat que certs locutoris o oficines que ofereixen serveis a ciutadans estrangers estan acaparant un elevat nombre de cites que després venen als ciutadans estrangers, cosa que dificulta l’accés a aquests mateixos ciutadans per les vies previstes.

Aquesta dificultat d’accés a la cita prèvia està dificultant l’exercici de drets i el compliment de les obligacions legals, com ha estat denunciat pel Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. No tenir la targeta afecta l’accés al món del treball, la relació amb les entitats bancàries, la formalització de contractes de lloguer, els viatges a l’estranger… a les persones afectades i els genera indefensió i angoixa.

El mateix defensor del Pueblo afirma que aquesta situació que afecta a centenars de milers de persones és totalment incompatible amb els principis de servei efectiu als ciutadans, simplicitat, claredat, proximitat i eficiència en l’assignació i utilització de recursos públics, previstos a la Llei de procediment administratiu de les administracions públiques.

En aquest sentit, des de CCOO de Catalunya reclamem -com ja ho hem fet davant del subdelegat del Govern a Barcelona- que es prenguin, de manera urgent, les mesures de caràcter tècnic i humà necessàries per adequar l’aplicació informàtica d’obtenció de les cites i garantir el drets de la ciutadania a sol·licitar i obtenir de manera simple, àgil i segura una cita.

No és acceptable de cap de les maneres que persones que poden complir amb totes les seves obligacions fiscals i tributàries de manera àgil i eficaç no puguin obtenir amb la mateixa agilitat, eficàcia i rapidesa la seva cita per obtenir la seva documentació. Això, si no considerem les persones estrangeres com a ciutadans de segona i no persones amb tots els mateixos drets que la resta de ciutadans i ciutadanes.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 16 de gener de 2020