L’Ajuntament de Camarasa no reconeix la figura del Tribunal Laboral de Catalunya en matèria de conciliació laboral

Negativa a sotmetre’s a un procediment conciliador amb els treballadors

CCOO de les Terres de Lleida, a través del responsable del Sector de l’Administració Local, que actua com a assessor en matèria laboral de dos treballadors de l’Ajuntament de Camarasa, vol informar que el dia 12 de juny del 2019 es va presentar una sol·licitud de conciliació davant del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC). Les parts implicades van ser citades el dia 17 de juny: hi van comparèixer, per part de l’Ajuntament de Camarasa, l’alcaldessa de la població, acompanyada d’una advocada, i els dos treballadors afectats, que van ser assistits pel responsable del Sector de l’Administració Local de CCOO.

La sorpresa va ser quan, un cop iniciat l’acte, l’alcaldessa de Camarasa va manifestar la seva negativa a sotmetre’s a un procediment conciliador amb els treballadors de l’ajuntament que presideix, i va al·legar que el conveni laboral al qual estan subscrits no preveu la submissió als procediments del TLC.

Cal esmentar l’alta efectivitat del TLC en matèria de resolució de conflictes laborals, tant en seu extraadministrativa com en seu extrajudicial, cosa que estalvia tot un seguit de processos innecessaris mitjançant la mediació i la conciliació. El TLC actua de forma totalment gratuïta en matèria de resolució de conflictes.

Aquesta negativa de l’alcaldessa de Camarasa a sotmetre’s a l’autoritat del TLC és inaudita, ja que es tracta del primer cop que succeeix un fet d’aquestes característiques des dels inicis de l’activitat d’aquest tribunal a les terres de Lleida.

El responsable del Sector de l’Administració Local de CCOO de Lleida lamenta profundament la negativa i la negligència amb la qual l’alcaldessa ha tractat aquest tema de fàcil solució, ja que l’única via que resta per resoldre el conflicte és la via administrativa mitjançant la interposició d’una denúncia davant de la Inspecció de Treball i la via judicial mitjançant la interposició d’una demanda davant del Jutjat Social.

Aquestes vies, tot i ser vinculants, són les més lesives econòmicament i socialment, ja que les decisions preses per òrgans administratius i judicials poden comportar associades sancions econòmiques i costos processals a l’ajuntament, els quals serien innecessaris, i tot això en detriment de l’erari públic de la població.

Per ampliar la informació adjuntem l’acta del TLC amb expedient PCLL-0013/2019.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 25 de juny de 2019