CCOO de Catalunya rebutja les propostes del PP en relació amb les dones estrangeres embarassades en situació irregular

Declaracions de Pablo Casado

Des de CCOO de Catalunya expressem la nostra perplexitat davant la proposta del PP que en fase de precampanya electoral proposa que les dones estrangeres embarassades en situació administrativa irregular puguin retardar temporalment la seva expulsió de l’Estat espanyol sempre que entreguin el seu fill o filla en adopció a Espanya. Davant d’aquestes declaracions, fem una crida a la reflexió perquè aquestes propostes afecten a la dignitat de les persones i suposen la vulneració dels seus drets més fonamentals.

La proposta de Pablo Casado, que s’inclou en les “medidas de apoyo a la maternidad” presentades aquest cap de setmana a Múrcia, mostra una descomunal falta de respecte per totes les dones en general i especialment per a les dones estrangeres, ja que, lluny de considerar-les subjectes amb drets, les considera únicament com a gestants de futures persones de nacionalitat espanyola, com a animals de cria.

La insolència de la proposta implica un alt grau de desconeixement: les dones estrangeres són subjectes de drets humans, independentment de la seva situació administrativa a l’Estat espanyol, tal i com va dictaminar el Tribunal Constitucional al 1987.

Les dones estrangeres en situació irregular poden regularitzar la seva situació a Espanya per algun dels motius que es preveu en el marc normatiu vigent, ja sigui per raons excepcionals d’arrelament a la societat espanyola (laboral, social o familiar), per raons humanitàries i també per ser víctimes de delictes com el tràfic amb finalitat d’explotació sexual o per ser víctimes de violència masclista.

Tanmateix si la nacionalitat d’origen de la dona estrangera no està determinada (per falta de documentació administrativa) o aquesta nacionalitat no adjudica la nacionalitat de forma automàtica a la criatura, aquesta passa a ser espanyola automàticament o als efectes de ser-li aplicada la legislació internacional sobre menors que no permet que una criatura neixi sense nacionalitat. És per això que la dona pot passar a ser mare d’un menor espanyol i per tant no és susceptible de ser expulsada.

Ara bé, més enllà de tots els aspectes tècnics, rebutgem amb rotunditat el discurs inhumà del PP que cosifica les dones i les considera objectes per a ús i servei d’altres, en aquest cas especialment a les estrangeres “permetent” una hipotètica permanència a l’Estat espanyol amb l’única finalitat de gestar, rebutjant-la després com a un objecte que un cop utilitzat ja no té cap valor.

En altres ocasions, Casado ja ha mostrat falta de sensibilitat quan per exemple ha volgut “explicar” a les dones què és ser mare i què senten quan estan embarassades posant en qüestió el dret a decidir de les dones sobre el propi cos. La proposta de desposseir les mares dels seus fills o filles mostra una greu falta de respecte a les dones, al concepte de maternitat i al concepte de família.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 14 de març de 2019