CCOO valora com a una nova jornada històrica la vaga laboral del 8 de Març de 2019

Una mobilització creixent
CCOO de Catalunya valora la vaga laboral convocada avui, 8 de març, com una nova mobilització històrica del moviment sindical del nostre país.

La mobilització ha guanyat vigor i visibilitat en el món laboral de Catalunya, a Espanya i en cada vegada més països del món.

La mobilització serveix per aconseguir millores laborals
El punt d’inflexió del 8 de Març de 2018 va ser un detonant per introduir en la negociació col·lectiva i el diàleg social les reivindicacions relatives al salari de les treballadores, les mesures de conciliació, els plans d’igualtat i les polítiques d’ocupació. Durant aquest any hem pogut veure de manera significativa però encara molt insuficient com el sindicat ha aconseguit millores. Es va poder tancar el conveni de la neteja, que es va significar l’any passat en la vaga. Es va introduir de ple la qüestió de la bretxa salarial en el conveni de químiques, s’ha aconseguit recentment incorporar els 14.000 € mínim en el conveni del tèxtil, i s’han aconseguit acords d’empresa punters a Pronovias, a e-Dreams, a Càtering ARCASA, a Mapfre, a Carrefour, al Grup Axa, a ITV Catalunya. Entenem que aquests avenços puntuals ens han posat en el camí, i el conjunt de les delegades i els delegats de CCOO hem vist que la força expressada en el 8 de març es pot esmerçar en millores materials i immediates en la vida i el treball de les dones i homes.

La confluència amb el moviment feminista és estratègica
Novament, els sindicats CCOO i UGT han fet una aportació decisiva a la vaga feminista convocada avui traslladant la reivindicació als centres de treball i implicant tant a dones com a homes en la lluita contra les bretxes, les violències i les desigualtats. Considerem estratègica la confluència amb moltes altres organitzacions i entitats per l’èxit d’aquesta vaga i per a la presència de la mirada i l’acció de les dones en el conjunt de la societat, ja que considerem el feminisme com un instrument de canvi de l’economia i de la societat global.

Adhesions principals a la vaga
Destaquem l’adhesió a la vaga de comitès, seccions sindicals i treballadors i treballadores d’unes 250 mitjanes i grans empreses de diversos sectors. Entre elles es poden destacar ADIF, AENA, Renfe i TMB del sector transports; ajuntaments com el de Barcelona o Sant Boi de Llobregat; consells comarcals com el del Baix Llobregat; indústries com Akzo Nobel, Alstom, Seat Componentes, BASF, Gas Natural, Panasonic o Nestlé Purina; laboratoris farmacèutics com Almirall, Bayer o Esteve; les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós; entitats financeres com el Banc Sabadell, el Santander, BBVA o Caixabank; grans superfícies i empreses del sector de l’alimentació com Caprabo, Carrefour, AKI, La Sirena, Mercadona, Establiments Viena, Codorniu o Clarel; empreses del sector moda com El Corte Inglés, H&M, o Zara; hospitals com l’Arnau de Vilanova de Lleida, el Josep Trueta o el Pius Hospital de Valls; o d’altres com Amazon, Correos, l’Autoritat Portuària de Barcelona, l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona, Port Aventura o Sodexo.

Considerem decisiva la participació de les dones periodistes dels diferents mitjans de comunicació en la vaga, i el compromís dels seus companys en la cobertura informativa.

Apreciem el compromís de les treballadores de la llar organitzades, malgrat la seva dificultat per exercir el dret de vaga. La seva situació és sagnant, i el govern hauria d’escoltar el seu clam per l’aprovació del conveni 189 de la OIT.

Les dones dels centres sanitaris tenen quasi impossible el dret de vaga perquè els serveis mínims són pràcticament els mateixos que els serveis ordinaris, la qual cosa parla per ella mateixa de les seves condicions de treball; tot i això, en tots els hospitals hi ha hagut concentracions a les portes en algun moment del dia.

Volem destacar també la participació en la vaga de les treballadores i els treballadors de la Caixa, que han fet una concentració davant la seu central i que estan afectats per un ERO per al qual l’empresa vol imposar condicions draconianes.

I també les treballadores i els treballadors de DIA, amb un altre ERO massiu, on CCOO convoca concentracions en les botigues i magatzems per al dia 13 de març i vaga parcial el dia 20 de març.

Hores d’ara, encara esperem els resultats de la vaga en les primeres hores del torn de la nit.

Aquí teniu la llista de les principals adhesions 

El seguiment ha estat força important en els sectors on s’ha convocat vaga de 24 hores com és el cas del sector de l’ensenyament, dels contact center, així com el sector d’acció social, i ajuntaments com el de Barcelona entre d’altres.

Efervescència de les manifestacions descentralitzades arreu del territori durant el matí
CCOO de Catalunya ha estat present aquest matí en manifestacions arreu del territori, en les ciutats, en les empreses, els polígons. S’ha començat a les 7 del matí a Zona Franca, amb el transport, i a Barcelona ens hem manifestat en la zona comercial de Plaça de Catalunya-Portal de l’Àngel, de la plaça Urquinaona a la plaça de Sant Jaume amb els sectors educatius, i des de Correus a la plaça de Sant Jaume. Hem participat en les manifestacions de Mataró, Terrassa, Manresa, Lleida, Tarragona, Girona, Granollers, Sabadell, Sant Cugat, El Prat de Llobregat, Rubí, el Prat de Llobregat, Vic, Reus, Igualada, Cornellà, Tortosa, Mollet, Hospitalet, Badalona, Lloret de Mar, Cambrils i Ripoll.

Aquí podeu veure un recull de fotos de la jornada

Aquesta tarda, CCOO està participant en les manifestacions de:

Barcelona, 18.30 hores. CCOO participarà a la manifestació convocada pel moviment feminista que començarà a la plaça d’Espanya (punt de trobada de CCOO: torres venecianes a les 17.30 hores).
Sabadell: 18.30 hores. Manifestació des de la plaça Marcet fins la plaça del Doctor Robert.
Terrassa: 19.30 hores. Manifestació des de la plaça Lluís Companys fins la Rambla.
Manresa: 19.00 hores. Manifestació des del passeig de Pere III (Ben Plantada).
Vic: 19.00 hores. Manifestació unitària des de la plaça de l’Estació.
Mataró: 18.00 hores. Concentració unitària davant l’ajuntament.
Granollers: 18.00 hores. Concentració unitària a la Porxada, davant l’Aauntament.
Mollet del Vallès: 18.00 hores. Concentració davant l’Ajuntament nou.
Lleida: A les 18.00 hores, manifestació des de la plaça de Ricard Viñes.
Girona: A les 19.00 hores, concentració a la plaça de l’1 d’Octubre de Girona.