CCOO denuncia que 3 de cada 10 contractes signats a Catalunya el 2018 van tenir una durada d’una setmana o menys

El sindicat fa un balanç de la contractació laboral a Catalunya durant el 2018

CCOO de Catalunya ha fet balanç de la contractació laboral a Catalunya durant el 2018 amb un resultat que demostra que el nostre mercat de treball cada cop és més precari i amb menys valor afegit.

Si bé va augmentar l’ocupació l’any passat, ho va fer a un ritme inferior a l’any anterior, i amb un repunt de la temporalitat i la parcialitat, que van augmentar. El 2018 va augmentar un 4,5% el total de contractes respecte de l’any anterior, mentre que la població ocupada augmentà menys, un 2,2%. Això té molt a veure amb l’increment dels contractes de molt curta durada. L’any passat 3 de cada 10 contractes signats van ser d’una setmana o menys, i la immensa majoria, del sector serveis. L’informe destaca que el 80% dels contractes signats van ser en el sector serveis, el que torna a confirmar la tendència a la terciarització del nostre mercat laboral, a més d’un canvi gradual en l’estructura de la contractació industrial, amb un increment del nombre de contractes temporals, molts realitzats per empreses de treball temporal amb la categoria de peons manufacturers. A més, l’Enquesta de població activa (EPA) del quart trimestre del 2018 mostra una reducció de l’ocupació industrial a Catalunya en 3.000 persones.

El balanç de la contractació el 2018 torna a confirmar la precarització del nostre mercat laboral pel que fa especialment a les dones i els joves. Continuen augmentant els contractes a temps parcial, que afecten especialment les dones, que tripliquen les taxes de parcialitat respecte dels homes. I continua augmentant la temporalitat, amb una incidència especial en els joves: el 43% dels contractes temporals els signen persones joves, entre 16 i 29 anys.

Totes aquestes dades i moltes altres formen part del balanç que trobareu sencer en aquest enllaç a Internet: https://www.ccoo.cat/pdf_documents/2019/Contractacio_2018.pdf.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 7 de febrer de 2019