CCOO d’Indústria continua defensant el Conveni col·lectiu del tèxtil i la confecció, més enllà de la via jurídica

Campanya d’informació a la ciutadania

CCOO d’Indústria de Catalunya posa en marxa una campanya d’informació a la ciutadania en el marc de la mobilització sostinguda que s’està desenvolupant en els darrers mesos al sector del tèxtil i la confecció. Aquesta acció es traduirà en una manifestació el proper dimarts 15 de gener, a les 10 del matí, a Barcelona, que recorrerà l’eix comercial que va des de la botiga de Zara del passeig de Gràcia fins al carrer dels Arcs, i travessa l’avinguda del Portal de l’Àngel.

En el recorregut, delegades i delegats de CCOO del sector del tèxtil i la confecció repartiran informació a la ciutadania sobre la situació en la qual la patronal i la UGT han deixat a milers de treballadores i treballadors amb el conveni extraestatutari que van signar en minoria aquesta tardor passada, i que ha fet decaure amb traïdoria el conveni normatiu estatutari que hi havia des de feia dècades.

També s’informarà sobre el que hi ha darrera del glamour de les passarel·les i els grans dissenyadors i dissenyadores, i que ho mantenen ocult: salaris baixos i despotisme de les grans firmes; situació agreujada per l’incompliment per part de la patronal i de la UGT de l’Acord per a l’ocupació i la negociació col·lectiva (AENC), del qual són signants, i que estableix un salari mínim de 14.000 euros, amb la signatura del conveni d’eficàcia limitada.

Aquest sector és dels més feminitzats dels sectors industrials, i és imprescindible revertir els efectes d’aquest conveni extraestatutari, ja que les ocupacions on no s’arriba a aquests 14.000 euros estan ocupades majoritàriament per treballadores, cosa que facilita la cronificació de la bretxa salarial.

El proper 5 de febrer està marcada la data de celebració del judici que CCOO d’Indústria va impulsar per vulneracions de drets fonamentals i invasió de matèries exclusives en l’acord entre patronal i UGT, i encara que hem propiciat escenaris de conciliació per poder recuperar un marc normatiu de relacions laborals amb un conveni estatutari, tant UGT com la patronal han rebutjat reconduir aquesta situació. Tot i que la realitat ens diu que a Catalunya s’han signat més acords de pactes articulats que mantenen viu el conveni estatutari que adhesions al pacte extraestatutari, i tot i que a la immensa majoria de les empreses d’àmbit estatal han donat a compte d’un possible conveni estatutari un 2%, tot i això, els causants d’aquesta situació segueixen amb la defensa d’aquesta enorme irresponsabilitat.

Aquesta acció es durà a terme simultàniament a les principals ciutats de l’Estat, i acabarà amb la lectura d’un manifest a favor de la recuperació del conveni sectorial, i de la lluita contra la precarietat i la bretxa salarial.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 10 de gener de 2019