A CCOO ens mostrem satisfets per facilitar que els metges extracomunitaris puguin treballar a l’ICS, però recordem que portem un any i mig de retard

Després de l’Acord anunciat pel Govern de la Generalitat

Davant l’anunci del Govern de la Generalitat de l’acord per facilitar que les metgesses i els metges especialistes extracomunitaris formats a Catalunya puguin treballar a l’Institut Català de la Salut (ICS), des de la Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya ho valorem positivament, però també recordem al mateix Govern que portem un any i mig de retard.

En el cas de l’ICS es donava la paradoxa que formàvem cada any molts facultatius especialistes extracomunitaris, però un cop finalitzaven la residència no es podien estabilitzar laboralment com a personal estatutari a la mateixa institució perquè els mancava el requisit de la nacionalitat exigit a l’Estatuto Básico del Empleado Público.

CCOO i la resta de sindicats amb presència a la Mesa Sectorial de Negociació de l’ICS vam estar d’acord a eximir de la nacionalitat en aquells casos on hi havia manca d’aquests professionals, perquè no tenia sentit que es veiessin obligats a marxar del país. L’acord es va aprovar al juliol de 2017 i només mancava elevar-ho a Acord de Govern.

Des d’aquesta data, CCOO hem anat insistint a tots els fòrums en la necessitat i la urgència d’aquesta aprovació perquè dia rere dia vèiem la manca d’algunes especialitats. En el cas de l’atenció primària parlem de metges i metgesses de família, de pediatres, que són deficitaris a tots els àmbits de Catalunya. En el cas de l’atenció hospitalària, les especialitats amb més mancança varien en funció del territori, però parlem d’anestesistes, oftalmòlegs, otorrinolaringòlegs, ginecòlegs, radiodiagnòstic, uròlegs…

Concretament l’any 2017 es van formar a l’ICS 343 facultatius especialistes extracomunitaris, dels quals 134 eren de l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària i en algunes especialitats arribaven a ser el 50%.

CCOO també vam intervenir en àmbit parlamentari aquest setembre de 2018 recordant i reiterant aquesta necessitat perquè no enteníem com, davant la urgència d’aquesta mesura per millorar la contractació a l’ICS i millorar la qualitat assistencial vers les usuàries i dels usuaris del sistema públic de salut de Catalunya, el Govern continuava sense acordar-ho.

Finalment, des de CCOO desitgem que aquesta mesura serveixi per donar una millor atenció sanitària i disminueixi la pressió assistencial a la qual els i les professionals ens veiem sotmesos en el nostre dia a dia des de fa anys.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 21 de novembre de 2018