Els Estudis Superiors d’Art i Disseny, desregulats per vuitè any consecutiu i “dirigits” pel Departament d’Ensenyament des del “núvol”

CCOO denuncia que la manca de normativa agreuja condicions laborals

L’Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya (ESDAP), creada el 2010, amb una direcció no escollida segons els mecanismes de la LEC, encara no disposa de normativa de funcionament, d’estructura i d’organització ni d’òrgans de participació i govern propis d’un centre educatiu d’estudis superiors amb 700 alumnes (als quals se’ls expedeix titulació equivalent a tots els efectes a un grau universitari) i 171 membres del professorat i PAS, repartits en 7 campus arreu de Catalunya.

L’alumnat i els treballadors i treballadores de l’ESDAP comparteixen espais amb les Escoles d’Art del Departament d’Ensenyament (les direccions de les quals han d’assumir, alhora, la gestió de l’organització i el funcionament d’aquests estudis). Tot i tenir una seu física pròpia en una d’aquestes escoles, ESDAP es dirigeix des del “núvol” del Departament d’Ensenyament.

Aquesta situació, qualificada de “pilot” i “temporal” per la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, que es manté per vuitè any consecutiu, vulnera els drets de participació de la comunitat educativa i els estatuts de govern i coordinació dels centres públics emparats en la LEC i afecta directament la qualitat d’aquests estudis.

Al mateix temps que en altres comunitats autònomes ja han implementat els “màsters” de disseny i els doctorats, tal com es preveu en la normativa LOE i en l’espai Bolonya, d’Ensenyaments Superiors, a Catalunya, aquesta aplicació ni tan sols ha començat, i encara aquests estudis estan en procés d’adequació a les exigències de l’Agència de Qualificació Universitària (AQU).

El professorat d’ESDAP pertany al cos de secundària i se li exigeix impartir els plans d’estudis segons els requeriments (AQU) sense la formació ni els recursos adequats, compaginant sovint la seva dedicació amb altres plans d’estudi i amb l’horari (19 hores lectives setmanals) i les condicions del professorat de secundària. Aquesta càrrega de treball addicional no està retribuïda ni reconeguda i afecta la qualitat de la docència i les condicions laborals.

Uns estudis d’aquesta envergadura requereixen la coordinació amb el Departament d’Universitats i Recerca en la seva organització, una adequació i una millora de les condicions laborals del professorat, amb una formació permanent que li garanteixi l’obtenció de la titulació adient segons l’Espai Superior Europeu per assegurar-li la continuïtat en la impartició d’aquests estudis i la promoció docent.

CCOO fa temps que denunciem aquesta desregulació i encara estem en espera de la convocatòria de mesa sectorial sol·licitada el març passat per abordar la casuística i condicions del personal que treballa en la formació professional (FP) i els ensenyaments de règim especial.

CCOO exigeix urgentment:
– La regulació orgànica i de funcionament de l’ESDAP.
– La negociació per a la millora de les condicions laborals del professorat de l’ESDAP.
– Recursos materials i humans per adequar les escoles als estudis superiors.
– La convocatòria de mesa de negociació per part del Departament.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 22 d’octubre de 2018