CCOO de Catalunya celebra la recuperació del consens al Pacte de Toledo que permetrà garantir la revaloració de les pensions segons l’IPC

L’anul·lació del índex de revaloració introduït amb la reforma unilateral del 2013 és un primer pas important que s’haurà de completar amb la derogació del factor de sostenibilitat

La recuperació del consens al Pacte de Toledo és fruit d’una llarga campanya que va començar el mateix dia en què es va decidir la reforma unilateral del PP, l’any 2013. La mobilització ciutadana, a la qual han participat pensionistes i treballadors i treballadores, ha tingut un paper clau a l’hora d’afavorir un consens crucial, quan es tracta de la qualitat de vida de més d’un milió set-cents mil pensionistes catalans, més de 9 milions a l’Estat, dels quals molts i moltes han d’afrontar situacions d’extrema precarietat. L’acord assolit s’haurà de concretar a la propera reunió formal de la Comissió Parlamentària, i s’haurà de complementar amb un debat constructiu i concertat per garantir que es pugui completar la derogació de la reforma de l’any 2013 amb l’anul·lació del factor de sostenibilitat.

La suficiència i la sostenibilitat del sistema de pensions ha estat el fil conductor de les reivindicacions de CCOO de Catalunya al llarg de molts anys i de moltes campanyes, la darrera de les quals: “Ocupació de qualitat, pensions dignes. Un dret no un privilegi”,’ amb més de 70 assemblees convocades a locals i centres de treball. La sostenibilitat del sistema de pensions no ha de garantir-se mitjançant la retallada de la despesa, i entrar per tant en conflicte a mig o llarg termini amb la suficiència, sinó amb la millora dels ingressos. Aquí esdevé clau en primer lloc la millora del mercat de treball, la precarietat del qual ha reduït substancialment els ingressos per cotització, però també ajustos que poden ajudar a incrementar de manera conjuntural i/o estructural els ingressos del sistema públic de pensions.

Des de CCOO de Catalunya, amb la natural precaució que comporta el fet que no hi hagi encara concreció formal, volem compartir amb els pensionistes l’alegria per aquest important avenç i l’esperança que el consens que s’ha assolit en aquesta nova fase permeti realment avançar en la senda d’un sistema públic de pensions just i sostenible. En aquest sentit, convoquem els nostres delegats i delegades, afiliats i afiliades i militants, a participar en la concentració davant la Delegació del Govern a Catalunya, a Barcelona, demà a partir de les 10.30 hores, per celebrar aquesta victòria que hem llaurat entre tants treballadors i pensionistes.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 27 de setembre de 2018