CCOO de Catalunya adverteix sobre la tendència creixent dels accidents laborals

En els primers sis mesos del 2018 el nombre d’accidents segueix a Catalunya la mateixa tendència d’augment dels darrers anys

La tendència dels accidents de treball d’ençà que l’economia va començar la inflexió cap el creixement (des del 2013) ha estat preocupant i en el primer semestre del 2018 segueix pel mateix camí.

Entrant una mica en el detall de les xifres, en el primer semestre s’han produït 47.291 accidents amb baixa, del quals 280 han estat greus, 46.981 lleus i 30 mortals. Per sectors, en tots els casos de gravetat, és el sector serveis qui s’enduu la majoria dels accidents. Territorialment, hem de dir que la província de Barcelona és qui mes accidents té (per raons demogràfiques i productives òbvies) amb un distribució creixent percentualment similar als anys anteriors en totes les províncies. Pel que fa als accidents in itinere, ens trobem també en la mateixa tendència on l’augment segueix la característica mes fàcilment visible a manca de més paràmetres per a l’anàlisi.

Les xifres no inviten al optimisme. Més aviat al contrari. La qüestió central és si la direcció de les empreses seguirà fent els deures de la prevenció com un cost o una obligació legal, en comptes d’inserir-ho en el cor del sistema productiu i organitzatiu de les empreses i amb visió d’inversió en qualitat. En altres paraules, si faran de la prevenció una qüestió de la qual s’ocupen de veritat o seguirà sent una motxilla carregada a les espatlles o la vida dels treballadors, com és el cas dels que desgraciadament han mort per treballar.

Des de CCOO reclamem a les direccions de les empreses el respecte a la salut i la vida dels treballadors i treballadores. A l’administració de la Generalitat i de l’Estat espanyol (qui també té competències d’Inspecció de Treball) els reclamem que posin els recursos adients per tal que es compleixen els mínims exigibles en relació a la prevenció de riscos laborals, perquè és evident que reduint el nombre d’inspectors, subinspectors i tècnics habilitats a Catalunya no som en millors condicions per lluitar contra la vulneració contínua de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals. Per últim, als representants dels treballadors, els encoratgem a seguir amb la feina de millora de les condicions de treball, de salut i de vida a les empreses: sense ells, tot seria molt pitjor.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 14 d’agost de 2018