CCOO demana intervenir al procés participatiu sobre el futur de les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs

Futur urbanístic

Recentment han aparegut notícies sobre el futur de les Tres Xemeneies de l’antiga Fecsa de Sant Adrià de Besòs, en el sentit del seu futur urbanístic, que sembla que passaria per la construcció d’habitatges i espais per a activitat comercial.

Sens dubte, 28 hectàrees al costat del mar, excel·lentment comunicades, i al cor de l’àrea metropolitana de Barcelona, són una crida potent. Tant per a les administracions locals (ajuntaments de Sant Adrià i Badalona) com pel Consorci del Besòs, del qual forma part Barcelona, com per la mateixa Generalitat, competent en els aspectes d’ordenació del territori. I també per a l’economia privada, que en un context de creixement econòmic no voldrà perdre l’oportunitat d’intervenir en un territori que, en bona part (60%), és propietat privada.

Des d’una perspectiva ben diferent també hi estan interessats els veïns de la zona, la “Plataforma en defensa de les Tres Xemeneies”. I des de CCOO de Catalunya manifestem que també tenim molt interès en el futur d’aquest territori, com així hem demostrat repetidament:
– No acceptarem que aquesta pastilla de terreny caigui en mans de l’especulació urbanística. El que es coneix fins ara consistent en edificis d’entre vuit i deu plantes, hotels i centres comercials, no és el model coherent, des del nostre punt de vista, amb un territori que demanda habitatge social, factor de cohesió territorial entre les dues bandes del Besòs i no barrera entre el teixit urbanístic de la zona i el mar.
– Demanem que els processos de participació anunciats siguin vinculants, de tal manera que la veu dels veïns i del teixit associatiu interessat tinguin capacitat definitòria sobre els usos de futur del terreny.
– Exigim un pla de futur per l’edifici de les Tres Xemeneies, i el de Turbines, que estigui integrat al context urbanístic de la parcel·la.
– En aquest sentit, insistim en els usos futurs vinculats a la investigació universitària, potser vinculada a les energies netes, aprofitant la proximitat del Campus Besòs de la UPC, o altres usos aprofitant el Campus de Torribera a Santa Coloma o Can Ruti a Badalona. També en usos culturals vinculats a la memòria històrica d’una zona industrial escenari d’algunes de les lluites obreres que han contribuït a portar la democràcia al nostre país: allà va morir, a l’any 1973, l’obrer Manuel Fernández Márquez, assassinat per la policia franquista per lluitar pels seus drets.
– Des de CCOO manifestem la nostra voluntat de participar, com a organització representativa dels treballadors i treballadores del territori, activament en el procés participatiu anunciat.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 31 de juliol de 2018