CCOO, per unes festes lliures d’agressions masclistes

Proximitat del Chupinazo, inici de les festes de San Fermín de Pamplona

CCOO de Catalunya ens sumem a la crida de les dones feministes a poder gaudir de les festes de pobles, barris i ciutats en llibertat i amb la seguretat de no haver de patir cap agressió sexual ni tracte vexatori només pel fet de ser dones.

Donem suport a les dones de la Plataforma contra la violència sexista de Pamplona que des de fa molt temps treballen per aconseguir unes festes lliures d’agressions així com de tot el moviment feminista de Navarra, que fa una crida a la responsabilitat i altura de mires davant les festes de San Fermín de 2018.

Tot i així, cal reconèixer que els casos tristament coneguts en el marc de les festes com els sanfermines no són, per desgràcia, els únics que hi ha. Cada dia coneixem casos de violacions i agressions sexuals en qualsevol espai. Però enguany potser el proper 6 de juliol suposa no només el Chupinazo, tret de sortida d’un gran esdeveniment com són les festes de San Fermín de Pamplona, sinó que també és un tret de sortida simbòlic a la crida que les dones d’arreu, a Catalunya especialment després de casos com els de Molins de Rei i altres: volem gaudir de festes majors, festivals o qualsevol activitat pública, al carrer o en espais tancats, amb plena llibertat, amb seguretat i sense agressions o vexacions masclistes i ho volem fer amb empoderament col•lectiu.

Creiem que enguany la sentència coneguda per “La Manada” ha suposat que els sanfermines d’enguany tinguin per a moltes dones un simbolisme especial. Arreu de l’Estat hi hagut reaccions multitudinàries de rebuig de la sentència i de les mesures posteriors de posada en llibertat als acusats però som conscients que no solament existeix aquest cas.

Fem novament una crida a rebutjar la violència sexual, els comportaments sexistes i masclistes en qualsevol moment i a acabar amb la impunitat dels autors.

Les dones de tot arreu, les dones a Catalunya, a qualsevol lloc, volem gaudir de la nostra llibertat, volem circular a qualsevol hora del dia i de la nit sense dependre de ningú, volem vestir com ens vingui de gust, volem anar de festa soles o acompanyades, volem transports segurs i lliures de comportaments sexistes, volem viure lliures de violències sexuals en tots els espais públics i privats i sobretot volem compromís de totes i tots els qui ens envolten.

CCOO no dona suport a cap acció que representi boicotejar les festes però sí que anima a que el dia 6 es facin accions per recordar a la societat i a les institucions que cal fer canvis ja, cal dotar de pressupostos les eines de les quals disposem i cal posar fil a l’agulla per acabar amb el patriarcat de les nostres institucions i poders públics, reforçant les mesures preventives, coeducadores i efectives.

Per tant, el proper 6 de juliol, dia del Chupinazo, estarem al costat de les dones navarreses i de totes les dones d’aquest país, amb samarreta negra, blanca, lila o de qualsevol color, que exigeixen canvis urgents en el comportament de certs homes i canvis profunds en els sistemes judicials, policials i socials que ens revictimitzen massa sovint, que ens desprotegeixen i que no ens creuen moltes vegades.

El carrer és nostre i nostres són els nostres cossos i això no ha de suposar cap limitació per a la nostra llibertat.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 4 de juliol de 2018