CCOO de Catalunya exigeix mesures politicoeconòmiques per erradicar la desigualtat social

Valoració de dades de pobresa i desigualtat

CCOO de Catalunya es mostra molt preocupada pels increments dels índexs de pobresa i de desigualtat, més encara quan es produeixen en un context d’expansió econòmica, amb creixement dels beneficis del capital i d’ingressos públics.

El nostre sindicat es mostra molt crític davant l’actual discurs triomfalista sobre l’evolució de l’economia, perquè considera que el creixement econòmic està essent desequilibrat i el model laboral que s’està imposant està fent augmentar les desigualtats.

Les recents dades de l’Enquesta de condicions de vida mostren que la taxa de risc de pobresa o exclusió social (taxa AROPE) ha pujat considerablement, i passa del 22,5% (2016) al 23,8% (2017). Una de les causes es troba en l’increment de la precarietat laboral i salarial, tenint en compte que la taxa de la baixa intensitat del treball ha pujat del 7,2% (2016) al 8,8% (2017). L’altra causa és l’augment de la taxa de risc de pobresa.

La taxa de risc de pobresa ha pujat vuit dècimes respecte de l’any passat i ha arribat al 20%. És especialment preocupant l’evolució de la taxa de risc de pobresa infantil (menors de 16 anys), que arriba fins el 28,5%. De fet, la taxa de risc de pobresa més alta es troba entre les llars monoparentals, i se situa en el 35,3%. La taxa de les persones d’entre 16 i 64 anys és del 19% i per a la població de més de 65 anys és del 15,5%.

També l’indicador de desigualtat en la distribució de la renda (índex Gini) ha crescut, en aquest cas del 31,4 (2016) al 31,8 (2017).

Per a CCOO de Catalunya, l’economia ha d’estar al servei de les persones i no a la inversa, i ha de ser un instrument per incrementar el benestar de tota la ciutadania i per erradicar les desigualtats, cosa que l’actual model econòmic no està aconseguint.

Per això, CCOO de Catalunya exigeix:
– Agilitat en les tramitacions de la renda garantida de ciutadania.
– La derogació immediata de la reforma laboral i increments salarials.
– Un pla de xoc per crear ocupació.
– Increments pressupostaris en protecció social, especialment en habitatge social.
– Polítiques públiques amb visió de gènere per erradicar la pobresa femenina.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 22 de juny de 2018