CCOO de Catalunya reclama la necessitat de disposar d’un sistema comú europeu d’asil

Amb motiu del Dia Mundial del Refugiat, 20 de juny

Amb motiu del Dia Mundial del Refugiat, que se celebra demà, 20 de juny, des de CCOO de Catalunya volem denunciar la incapacitat de la Unió Europea per gestionar la crisi humanitària generada pels fluxos de persones que busquen protecció a Europa, especialment en la mar Mediterrània. Aquesta incapacitat fa que valors com la dignitat humana, la llibertat, la igualtat i la solidaritat als quals fa referència el preàmbul de la Carta de drets fonamentals de la Unió Europea estiguin sent oblidats i trepitjats, i que vegem, malauradament, com a Europa creixen els discursos xenòfobs i racistes, i de retallada de drets i llibertats, que afecten especialment els col·lectius més vulnerables.

Com ja hem denunciat reiteradament, és vergonyant la justificació que es fa de la reducció de les persones que els estats membres estan disposades a acollir, persones que fugen de conflictes bèl·lics, catàstrofes humanitàries, règims totalitaris, atemptats als drets humans i de condicions mediambientals i econòmiques adverses.

Des de CCOO de Catalunya exigim al Govern espanyol i a la resta de governs dels estats membres el compliment de les seves obligacions internacionals, fixades en els convenis i tractats internacionals pel que fa a l’asil i el refugi. Al mateix temps, reiterem la necessitat de disposar d’un sistema comú europeu d’asil, que estableixi un model únic, obligatori, àgil, segur, garantista i eficaç per a totes les persones que arribin a la UE a la recerca de protecció internacional.

D’altra banda, és absolutament necessari que s’habilitin vies legals i segures que garanteixin l’accés al dret d’asil i que es presti una atenció especial a les dones i nens que pateixen agressions sexuals, tràfic de persones, matrimonis forçats, violacions… en el seu camí cap a un lloc segur. I que la persecució per motius de gènere sigui considerada una causa de petició d’asil.

La recent posició del Govern espanyol amb el cas del vaixell Aquarius és molt positiva i esperem que serveixi de punt d’inflexió respecte a la política d’asil i refugi que ha dut a terme el Govern del Partit Popular fins ara. Tanmateix, considerem que les bones pràctiques a l’hora de rebre i acollir les persones migrades i refugiades no poden acabar-se amb l’Aquarius, sinó que és necessari posar en marxa amb urgència un pla integral per a les migracions, negociat amb els agents socials, que posi al centre les polítiques d’acollida i integració social i laboral de les persones refugiades.

I, per últim, és absolutament necessària una acció decidida per part de totes les administracions que faci front al discurs de la por i al creixement de les expressions xenòfobes amb més campanyes institucionals que desmuntin els prejudicis i els estereotips cap a les persones refugiades que arriben a casa nostra.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 19 de juny de 2018