El Grup d’acció per a la ratificació del Conveni 189 de l’OIT rebutja la proposta del PP de prorrogar la vigència del sistema especial de treballadores de la llar fins al 2023

Situació de discriminació

Ahir es va donar a conèixer a través dels mitjans de comunicació la voluntat del PP de presentar una esmena als pressupostos generals de l’Estat per al 2018 per ampliar fins al 2023 el període de vigència del sistema especial  de treballadores de la llar, que acabava el 31 de desembre d’enguany amb la seva equiparació al règim general.

Davant d’aquest fet, des del Grup d’acció per a la ratificació del Conveni 189 de l’OIT, format per les entitats Mujeres Pa’lante, Mujeres Migrantes Diversas, Las Libélulas, Centro Boliviano Catalán, Dones Diversitat, Asociación de Salvadoreños en Catalunya, Associació de Dones marroquines, Mbaraté, conjuntament amb els sindicats CCOO i UGT de Catalunya, volem fer les següents consideracions:

– L’actual sistema especial de les treballadores de la llar dins del Règim general comporta una subprotecció d’aquestes treballadores, en tant que es veuen excloses de l’accés a la prestació d’atur i del Fons de garantia salarial. A més, per les especificitats del sector, tenen importants dificultats per gaudir de les prestacions per maternitat en igualtat de condicions que les treballadores del règim general o el dret a una jubilació digna, ateses les carreres professionals intermitents i les baixes cotitzacions, entre d’altres qüestions, com ara el manteniment de l’acomiadament per desistiment. En aquest sentit, la pròrroga que proposa el PP no fa més que allargar aquesta situació de discriminació i desigualtat.

– El arguments que planteja el PP per justificar la pròrroga es basen en les dificultats burocràtiques que comportaria l’equiparació total del sistema especial per als ocupadors familiars. En aquest sentit, considerem que la solució a aquestes dificultats no pot ser el manteniment de la situació d’explotació laboral, precarietat i dificultats de control de les condicions laborals que ara marca el sector del treball de la llar i les cures.

– Des de la nostra opinió, la solució passa per, en primer lloc, la ratificació del Conveni 189 de l’OIT -com així ho han fet altres països de la Unió Europea, com ara Bèlgica, Portugal, Finlàndia, Itàlia, Irlanda i Alemanya. Aquesta ratificació implicaria la necessitat d’equiparar aquestes treballadores a les treballadores del règim general de la Seguretat Social i permetria obrir el debat polític sobre quin ha de ser el model de contractació en el sector de la llar i les cures. Això ens permetria explorar la viabilitat i l’impacte de vies alternatives al sistema actual de contractació de treballadores de la llar, com ara el sistema dels xecs serveis, vigent en diferents països de la Unió Europea i que ha mostrat la seva efectivitat en la creació d’ocupació i per fer aflorar l’economia submergida en el sector del treball de la llar i les cures.

La solució no pot ser seguir perjudicant les treballadores de la llar i les cures, sinó que s’han de crear fórmules innovadores per ajudar les famílies a complir les seves obligacions administratives i legals.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 24 de maig de 2018