CCOO de Catalunya qüestiona la introducció del Producte Paneuropeu de Pensions Individuals (PEPP) i s’adreçarà als i les europarlamentàries catalans/es perquè votin en contra a la Comissió d’Economia del Parlament Europeu

El PEPP proposat per la Comissió Europea suposa un pas més en la financiarització de l’economia que afebleix la sostenibilitat i el caràcter públic del nostre model de pensions

El juny del 2017 la Comissió Europea va presentar la seva Proposta d’un Producte Paneuropeu de Pensions Individuals (PEPP). Es tracta d’una iniciativa que pretén promoure la creació i promoció de plans de pensions individuals a la Unió Europea i facilitar la seva portabilitat. El motiu últim que defensa la Comissió és el d’aprofitar els actius del depòsits d’estalvi privats, per a posar-los a disposició del mercat de capitals europeu que es pretén desenvolupar i ampliar. Per a fer-ho més atractiu, el PEPP s’acompanya d’una recomanació sobre el tractament fiscal dels productes de pensions individuals, que pretén garantir la seva desgravació fiscal a tota Europa.

Des de CCOO de Catalunya defensem el caràcter públic del sistema de pensions i volem posar de manifest el nostre rebuig a una iniciativa que no podem veure sinó en el marc d’una ofensiva per la privatització del model, i això des d’una doble perspectiva. Per una banda es promouen alternatives financeres, de capitalització, al sistema actual de repartiment. Per l’altra s’ofereixen beneficis fiscals que no fan sinó ofegar encara més la sostenibilitat del model que depèn de les nostres cotitzacions, però també dels ingressos fiscals. Com vam mostrar amb l’informe de la Plataforma per una Fiscalitat Justa ‘Beneficis fiscals, beneficis per a qui?’ a l’Estat i Catalunya ja comptem 42.148 milions de bonificacions fiscals, de les quals una bona part és regressiva i de nul•la utilitat pública.

La desgravació fiscal dels plans individuals de pensions no beneficia així sinó a les rendes més altes, al preu de fer més vulnerables les de la immensa majoria de la població. A més es pretén promoure la creació de productes d’innovació financera, que van ser en bona part responsables de la crisi financera del 2008, i que no suposen cap garantia, pel que fa la seva robustesa, en comparació amb el nostre sistema públic. Tal i com posava de relleu el Consell Econòmic i Social Europeu, hi ha dubtes seriosos que un producte d’aquestes característiques pugui protegir amb prous garanties els i les consumidores, reduint com cal els riscos que es poden generar per als i les estalviadores.

A CCOO de Catalunya estem en campanya per unes pensions dignes, i per un mercat de treball just, amb salaris i condicions adients, que puguin garantir el nostre sistema del benestar. En aquest sentit no podem sinó mostrar la nostra ferma oposició a la capitalització que està promovent la Comissió Europea en l’àmbit dels plans de pensions individuals. L’Europa social no s’assolirà mitjançant els mercats de capital, sinó que la seva consecució passa per la millora de les garanties i drets del treball a Europa. En aquest sentit les prioritats passen avui per donar fonament i utilitat al Pilar Social Europeu, i per garantir la progressivitat fiscal i l’harmonització a l’alça de les condicions laborals.

CCOO de Catalunya s’adreçarà les properes setmanes als europarlamentaris i europarlamentàries que representen els treballadors i treballadores catalans, per a escoltar els seus arguments i demanar-los que s’oposin i votin en contra del Producte Paneuropeu de Pensions Individuals en el marc de la Comissió d’Economia del Parlament Europeu.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 23 d’abril de 2018