CCOO demana canviar les polítiques europees de refugi i asil per garantir els drets de les persones

En el Dia Mundial del Refugiat, el 20 de Juny

Davant la celebració del Dia Mundial del Refugiat, el 20 de Juny, des de CCOO de Catalunya volem denunciar que valors com la dignitat humana, la llibertat, la igualtat i la solidaritat als quals fa referència el preàmbul de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea (UE) estan sent oblidats i trepitjats.

A l’any 2015, la UE va programar un pla de reubicació i reassentament de 160.000 persones refugiades i demandants d’asil, però la manca de voluntat política de les autoritats europees i dels diferents estats membres ha fet que quan falten tres mesos perquè acabi el termini, només s’hagin reubicat 20.869 persones; pel que fa a l’Estat espanyol, només 1.000 de les 16.000 que li corresponien.

Mentrestant, veiem com a Europa creixen els discursos xenòfobs i racistes, i de retallada de drets i llibertats, que afecten especialment els col•lectius més vulnerables; la mateixa Europa que signa un acord amb Turquia de devolució de les persones refugiades que eren a Grècia, que ha fet que les persones refugiades optin per rutes més insegures i més perilloses; la mateixa Europa que segueix apostant per endurir les mesures contra la immigració irregular, fomentant la detenció per períodes més llargs i les expulsions, i l’aplicació amb menys garanties de la Directiva del retorn.

Des de CCOO volem denunciar l’actitud hipòcrita i injusta de la UE i dels seus estats membres cap a les persones refugiades amb acords que vulneren la legalitat internacional i evidencien una absoluta insensibilitat davant la crisi humanitària de les persones refugiades. És per això que reclamem a les administracions implicades:
– Una nova política europea de migració i asil en què es prioritzin les persones i els drets humans.
– Que es compleixi el compromís dels estats membres de la UE de reubicar 160.000 persones refugiades, així com del Govern espanyol, que es va comprometre a acollir 17.000 abans de setembre del 2017.
– Que s’habilitin vies legals i segures que garanteixin l’accés al dret d’asil.
– Que es presti una atenció especial a les dones i nens que pateixen agressions sexuals, tràfic de persones, matrimonis forçats, violacions… en el seu camí cap a un lloc segur. I que la persecució per motius de gènere sigui considerada una causa de petició d’asil.
– Que s’esmercin els esforços necessaris per garantir una adequada integració social i laboral de les persones refugiades.
– Que es faci front al discurs de la por i al creixement de les expressions xenòfobes amb més campanyes institucionals que desmuntin els prejudicis i els estereotips cap a les persones refugiades que arriben a casa nostra.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 20 de juny de 2017