CCOO de les Comarques Gironines denuncia la manca de voluntat negociadora de la direcció d’Asistentes Escolares sobre les condicions laborals de la plantilla

Servei de menjador de moltes escoles públiques gironines

Malgrat els requeriments i les sancions d’Inspecció de Treball d’anys anteriors i malgrat el procés de mediació promogut pel comitè d’empresa d’Asistentes Escolares (Eurest-Compass Group) aquest curs, la direcció continua negant-se a complir amb el que estableix l’Estatut dels Treballadors en aquests casos, és a dir, l’obertura d’un procés de negociació de 15 dies amb la representació legal dels treballadors i treballadores.

CCOO, sindicat majoritari al comitè d’empresa, considera que l’empresa (que té la concessió del servei de menjador de moltes escoles públiques gironines) ha de justificar el que considera un ERO encobert, que es ve repetint des del 2012, i que afecta un gran nombre de monitores i monitors de la plantilla. El comitè va acudir el 2012 al Tribunal Laboral de Catalunya i no hi va haver acord, la qual cosa el va obligar a denunciar a Inspecció de Treball i va obtenir requeriment i sanció d’Inspecció de Treball tant al 2014 com al 2015; enguany, també ha sortit sense acord de la mediació que va sol·licitar d’Inspecció de Treball.

El comitè ha constatat al llarg d’aquests anys que l’empresa ha optat per fer signar, sense que constin lligades al contracte, unes clàusules per les quals la treballadora o treballador accepta la possibilitat d’aquestes modificacions substancials en cas que l’empresa li apliqui. Per a CCOO, aquestes clàusules pretenen disposar de les jornades dels treballadors i treballadores sense haver de justificar cap canvi, la qual cosa suposa una extralimitació empresarial, perquè permet actuar a l’empresa de forma unilateral contravenint l’essència dels contractes, que és el lliure acord entre les parts. Davant d’aquesta actitud d’Asistentes Escolares, el comitè es veu abocat a noves accions i a emprendre altres mesures legals per acabar amb aquesta modificació substancial feta al marge de la representació legal dels treballadors.

CCOO demana que el Departament d’Ensenyament, que ha externalitzat aquest servei, així com els Consells Comarcals que han donat la concessió a aquesta multinacional, Compass Group, no mirin cap a una altra banda i es preocupin de vigilar que un servei externalitzat dels centres públics el gestionin -si és que se’ns imposa que així sigui- empreses privades que respectin i garanteixin els drets dels seus treballadors i treballadores. Perquè, malgrat tota la pressió del comitè, també aquest juny, gran part de les gairebé 270 persones que té contractades Asistentes Escolares a les comarques gironines patiran retallades d’horari i de sou quan les escoles implantin l’horari intensiu, i a d’altres se’ls avançarà 15 dies la finalització del seu contracte perquè, segons els càlculs de l’empresa, els considera sobrants per la baixada d’alumnes al menjador durant aquest nou horari. La conseqüència per a aquest personal fix-discontinu és una menor cotització a la Seguretat Social i una disminució de les quantitats a percebre durant el període en què passen a l’atur (des que acaba el curs fins a l’inici del menjador al setembre següent).

El comitè considera que s’ha vulnerat repetidament el dret a la informació que li atorga la Llei i que no se li ha provat documentalment la necessitat d’aplicació d’aquesta modificació substancial, que afecta a molt més del 10% del personal total de la plantilla. Ni les causes econòmiques i de productivitat (els alumnes paguen exactament la mateixa quantitat) ni el barem de ràtio, a partir del qual es finalitza abans el contracte a un nombre determinat de persones, han estat contrastats i negociats amb el comitè.

De fet, el comitè es pregunta quin problema té l’empresa a posar el tema sobre la taula de negociació dintre del que ja està establert, és a dir, segons l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 31 de maig de 2017