CCOO alerta del primer incident en un trasllat d’interns des de la Presó Model de Barcelona

Lesions a funcionaris

Comunicat elaborat per l’Agrupació de Personal Penitenciari de la Federació de Serveis a la Ciutadania (FSC) de CCOO de Catalunya:

Ahir, dimecres 8 de febrer, es va produir un incident molt greu al Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona (CPHB), La Model, quan un dels interns d’un grup de 7 que havien de ser traslladats, per sorpresa i de manera immediata, al Centre Penitenciari Ponent (Lleida), es va resistir amb extrema violència al trasllat. L’actuació de l’intern va provocar lesions als funcionaris.

Sembla ser que ja ha començat el moviment d’interns del CPHB amb la realització de conduccions forçades i altament inusuals (en aquest cas, al CP Ponent), sense tenir en compte els vincles familiars o socials dels interns afectats. En aquest cas han reaccionat així perquè el centre al qual són traslladats no coincideix amb el que tenien assignat.

Una de les conseqüències més greus de la decisió de la Conselleria de Justícia d’escometre un tancament exprés de la Presó Model és la dispersió forçada dels interns existents a la ciutat de Barcelona. Això és així perquè la disponibilitat de places reals és molt inferior a les facilitades per la Conselleria, la qual cosa obliga a una utilització intensiva de totes les places penitenciàries disponibles, incloses les més allunyades de Barcelona, com són les dels centres de Mas d’Enric (Tarragona), Ponent (Lleida) i Puig dels Basses (Figueres).

En el cas a dalt indicat, 5 dels 7 interns que havien de ser traslladats de “manera exprés” al CP Ponent no només estaven mancats  de qualsevol vinculació amb Lleida, sinó que la seva residència estaria situada en poblacions de l’àrea de Barcelona. Situar-los a 100 o 150 km de distància de qualsevol relació social externa a la presó, cosa que podria deixar-los completament desatesos, amb impossibilitat real de no poder comunicar-se, i es podrien  provocar reaccions de tot tipus, fins i tot la utilització de la violència.

CCOO vol expressar la seva preocupació per aquests fets. Hem denunciat els funestos resultats que pot generar la decisió de la Conselleria de Justícia, obstinada en un tancament ràpid de la Model sense centre de substitució, presa per raons purament polítiques allunyades de qualsevol consideració de política penitenciària. A partir d’aquí la responsabilitat de les conseqüències recaurà exclusivament en l’Administració de la Generalitat.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 9 de febrer de 2017