Valoració de les dades de l'IPC de novembre de 2016

CCOO de Catalunya recorda que per culpa de la reforma de les pensions del Govern del PP les pensions no es podran revaloritzar amb l'IPC de novembre i perdran poder adquisitiu


Foto L'Índex de Preus de Consum (IPC) del mes de novembre a nivell estatal es manté igual que el més anterior amb un índex del 0,7% en termes interanuals, perquè la baixada del preu dels carburants es veu compensada amb l’increment del preu dels viatges organitzats.

La inflació subjacent, és a dir, l'estructural, que no té en compte ni els aliments no elaborats ni el preu dels carburants, es manté per tercer mes en el 0,8%, 1 dècima més respecte de l’indicador general.

L'IPC mensual se situa en el 0,4% per l’increment del preu de l’electricitat, el vestit i calçat i l’inici de la temporada d’hivern, que es veu compensat amb la baixada del preu dels carburants i dels hotels.

A Catalunya, l'IPC interanual incrementa 1 dècima i se situa en l’1%, augmentant el diferencial positiu en 3 dècimes pel preus més alts dels aliments, serveis bàsics, sanitat i educació, i pel preu dels serveis lligats al turisme.

Els preus a la zona euro incrementen 1 dècima i se situen en un 0,6% en termes interanuals, igualant a l’IPC harmonitzat espanyol que es manté com el mes passat en un 0,5%.

CCOO considera que:
• L’IPC del mes de novembre és el que servia, abans de la retallada del Govern del PP, per determinar la revalorització de les pensions. Això vol dir que les pensions perdran poder adquisitiu ja que tindran un increment del 0,25% quan la inflació de novembre està situada en el 0,7%.
• Els baixos salaris i la precarietat laboral fan perdre poder adquisitiu a les persones i fan que la recuperació del consum intern encara sigui feble. És evident que no hi haurà recuperació econòmica fins que no hi hagi recuperació salarial.
• La inflació a Catalunya continua sent superior a l’estatal i per tant cal actuar amb uns pressupostos socials per donar resposta a la situació d’emergència social que viu una part important de la ciutadania.
• Les polítiques d’austeritat i les retallades de pensions i prestacions socials estan perjudicant el poder adquisitiu de les persones, i fan augmentar els nivells de pobresa i exclusió social.
• La inflació a la zona euro continua reflectint la situació de debilitat de l’economia de l’eurozona. Cal canviar les polítiques d’austeritat i posar fi als objectius de dèficit que llastren la recuperació i ofeguen a la ciutadania.

CCOO reclama:
-Increments salarials als convenis, augment progressiu del Salari Mínim Interprofessional (SMI) i increment dels indicadors de referència dels ajuts públics IPREM i IRSC a Catalunya d’acord amb l’augment de l’IPC.
-Recuperar la revalorització de les pensions d’acord amb l’inflació a través de la derogació de la reforma de les pensions del Govern del PP, i la recuperació del consens del Pacte de Toledo entre partits i organitzacions sindicals i empresarials que asseguri el futur del sistema públic de pensions.
-A Catalunya, la posada en marxa de forma urgent de la Renda Garantida de Ciutadania per a qui no té recursos i un pressupostos socials per actuar contra la pobresa i l’exclusió social.
-Que el Parlament de l’Estat es comprometi a incrementar l’SMI i la derogació de les dues reformes laborals que estan precaritzant les condicions laborals i amenacen la recuperació de l’economia.
-Derogació de la reforma de les prestacions d’atur, que n’ha restringit l’accés i ha retallat la quantia i la durada.
-Una reforma fiscal progressiva perquè pagui més qui més guanya i es persegueixi el frau, l’evasió i l’elusió fiscal.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 13 de desembre de 2016
13/12/2016

 

© CCOO de Catalunya | Avís legal | RSS |

ccoo.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència d’usuari. Més informació sobre la política de cookies