CCOO observa discriminació als processos de selecció de personal a Barcelona Activa

Concurs per a seleccionar tres Tècniques de Desenvolupament Local

Adjuntem comunicat de premsa de la Secció Sindical de CCOO a Barcelona Activa:

Discriminació als processos de selecció de personal a Barcelona Activa
El passat 17 de novembre d’aquest any, Barcelona Activa va convocar un concurs per tal de seleccionar tres Tècniques de Desenvolupament Local de Proximitat vinculades al programa de Treball als Barris, per treballar des de desembre del 2016 fins desembre del 2017. A la darrera plana de l’oferta podem llegir un requisit insòlit, que fins el moment mai s’havia tingut en compte:
“Donant compliment a allò previst a la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat i de conformitat amb l’art. 15.5 de l’Estatut dels Treballadors, a fi i efecte d’evitar l’encadenament irregular de contractes per obra o servei, no podran participar en el procés de selecció per a aquesta plaça amb règim de contracte per obra i/o servei,aquelles persones que a data d’inici del mateix hagin excedit el termini màxim de contractació (vint-i-quatre mesos en un període de trenta mesos), ni tampoc aquelles persones que hagin celebrat un contracte per obra o servei en els darrers trenta mesos i que, tot i no haver excedit el termini màxim de contractació, l’excedirien en el cas que la seva candidatura resultés seleccionada.”

Aquest requisit exclou de la participació al concurs a qui hagi treballat anteriorment a Barcelona Activa, en els dos casos següents:
1. Qui ja hagi treballat un mínim de 24 mesos dins un període de 30 mesos
2. Tot i que encara no ho hagi fet, si es fes la contractació implicaria excedir aquest període de 24 mesos durant l’any 2017

Un autèntic despropòsit
En qualsevol dels casos, aquesta discriminació significa i demostra un menyspreu absolut al reconeixement del bagatge i de l’experiència a l’empresa, que en molts casos s’ha adquirit realitzant les mateixes funcions al mateix projecte o algun molt similar. Significa també ignorar que el coneixement adquirit per les persones implica avantatges importants de cara a la incorporació al lloc de treball que es convoca, i al desenvolupament de les tasques assignades. Les persones que han estat excloses d’aquest procés de selecció ofereixen, precisament, una bona oportunitat per a l’organització aprofitant els recursos humans actuals, la formació interna que han rebut durant el temps que han treballat, el coneixement intern que tenen de l’organització, de la seva complexitat, dels diferents tipus de serveis que ofereix l’empresa, de les eines, aplicacions i, de fet, com funciona Barcelona Activa a nivell intern i en relació amb els diferents agents de la ciutat, entre d’altres. És el major despropòsit que es pot imaginar si una organització vol fer una bona selecció per tal d’escollir el personal òptim per desenvolupar qualsevol projecte.

Recurs d’alçada a l’alcaldessa
La Secció Sindical de CCOO a Barcelona Activa no només vàrem quedar molt sorpresos amb aquesta nova limitació que incorporava l’oferta de treball sinó que, entenent que aquest fet era contrari a la llei, i que s’estan ocasionant perjudicis molt greus a les persones que volien optar a aquestes places, vàrem advertir a l’empresa que actuaríem en conseqüència per tal d’evitar aquesta clara i evident discriminació.

Donat que s’ha actuat contra tota normativa vigent tant a l’Estatut dels Treballadors com al Conveni d’empresa a la convocatòria d’aquest procés de selecció, aquesta Secció Sindical ha personat un Recurs d’Alçada a l’alcaldessa, Ada Colau, a fi i efecte que l’anul·li, dictant una altra que s’ajusti a la legalitat, i revoqui l’exclusió de les persones que no hagin estat admeses per participar al procés de selecció. De forma paral·lela, ens adreçarem a la Inspecció de Treball immediatament, per tal de denunciar que no es respecta cap normativa laboral.

Incompliment de terminis
Les presses són mala companyia. El Conveni de Barcelona Activa estableix que abans de publicar un procés de selecció de personal s’ha d’informar al Comitè d’empresa amb una antelació de quinze dies. I aquesta norma tampoc no s’ha respectat en aquest procés de selecció.

El programa de Treball als Barris és una iniciativa que estem desenvolupant des de fa anys a l’empresa; està promoguda per fons europeus i gestionada per la Generalitat, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), mitjançant subvencions a les entitats que ho sol·liciten. Barcelona Activa va sol·licitar a finals de setembre d’aquest any la subvenció per tal de poder desenvolupar aquest projecte. En aquesta sol·licitud es preveia que caldria incorporar tres noves Tècniques de Desenvolupament Local de Proximitat, cas que el SOC aprovés la sol·licitud presentada. Per tant, no és cap sorpresa que s’hagués de convocar concurs de selecció per accedir a aquestes places. En altres ocasions s’han realitzat processos de selecció anticipadament per projectes que estaven pendents de ser atorgats pel SOC; una vegada es rebia l’atorgament, es contractava a les persones que havien estat pre-seleccionades.

Des de setembre fins avui, la Direcció ha tingut temps de sobres per informar al Comitè d’empresa que es volia convocar aquest concurs, dels requisits per accedir al procés, i es podia haver respectat el mínim de 15 dies abans de posar en marxa la selecció; un període suficient per tal que la representació legal dels treballadors valoréssim la idoneïtat del concurs i dels requisits proposats, i donéssim la nostra opinió quan estimem que cal fer qualsevol esmena.

A data d’avui, Barcelona Activa encara no ha rebut l’atorgament de la sol·licitud del programa Treball als Barris que va fer al setembre. I aquesta setmana, en cinc dies, està fent la selecció del personal que vol incorporar com a tècniques de Desenvolupament Local. Amb molta pressa, perquè El SOC li està reclamant que informi de quines persones han estat les tres seleccionades.

No calia fer-ho amb tanta pressa, és necessari respectar els terminis que estan establerts al Conveni si es vol que les coses surtin bé. La Secció Sindical de CCOO a Barcelona Activa presentarem de forma immediata una denúncia a Barcelona Activa davant la Inspecció de treball per aquest incompliment del Conveni.

Aquí no acaba tot, perquè la representació dels treballadors estem informats de la imminent convocatòria d’un nou concurs de selecció de personal, en aquest cas una plaça d’Expert Docent en Cases d’Oficis Digitals amb l’especialitat de dissenyador-a de pàgines web.

Sabem que es pensa convocar de forma urgent, que tampoc no es respectarà el període d’informació al Comitè d’empresa que està establert al Conveni. I com és evident, la Secció Sindical de CCOO també ens adreçarem a la Inspecció de Treball per denunciar de nou aquest fet. Hi anirem tantes vegades com sigui necessari. Encara que es facin coses mal fetes moltes vegades, això no vol dir que s’hagin convertit en correctes. I és el nostre deure com a representants de la plantilla vetllar perquè es respecti el que es va acordar entre Comitè i Direcció, i que no es vulnerin els nostres drets.

La informació prèvia de la que disposem diu que aquest nou concurs també té previst impedir la participació a la selecció de les persones que estiguin en els casos esmentats al principi. La Direcció torna a vulnerar qualsevol normativa laboral. I de nou farem una nova demanda a Inspecció de Treball i un nou Recurs d’Alçada davant l’alcaldessa o davant qui sigui necessari, per evitar aquest abús i aquest atropellament en tota regla.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 30 de novembre de 2016