CCOO considera que les propostes fiscals del Govern de la Generalitat són insuficients per fer uns pressupostos que donin resposta a l’emergència social

La tramitació parlamentària ha de servir per donar compliment a la resolució del Parlament sobre la situació d’emergència social en relació a la fiscalitat

La llei de mesures fiscals i financeres (llei d’acompanyament) estableix unes propostes fiscals que són insuficients per fer front a la situació d’emergència social.

 

Tot i valorar l’augment de la despesa social de 1.170 milions d’euros, la proposta de pressupost del govern pel 2017 encara és inferior a la del 2010 en 2500 milions d’euros. Cal tenir en compte que tot i tenir un problema de finançament,  la pressió fiscal a Catalunya està 7 punts per sota de la mitjana europea i que sense recursos públics equivalents no és possible aspirar als mateixos nivells de benestar.

 

La llei incompleix amb la resolució del Parlament de Catalunya sobre la situació d’emergència social que insta al govern a millorar l’impost de successions i donacions, l’impost sobre el patrimoni i l’irpf per obtenir més ingressos per fer polítiques socials i garantir un sistema fiscal més progressiu.

 

La suma de la previsió d’ingressos per la creació dels nous impostos no arriba ni a la meitat del que es podria obtenir amb la recuperació de l’impost de successions rebaixat per diferents governs.

 

D’altra banda, el sindicat valora positivament la derogació de la llei d’estabilitat pressupostària del govern anterior que avançava en el temps respecta de la resta de les CCAA la priorització del pagament del deute per davant de les necessitats socials.

 

CCOO proposa recuperar les rebaixes fiscals fetes a partir del 2010 i fer tributar a les rendes altes i grans patrimonis:

 

  • Recuperar les rebaixes fetes sobre l’impost de successions que permetria recaptar entre 400 i  500 milions més.

  • Incrementar la fiscalitat de les rendes altes en el IRPF fixant 3 trams a partir de 60.000 euros d’ingressos. Un 23% per rendes entre 60.000 i 90.000 euros, un 24,5% per rendes entre 90.000 i 120.000 euros i un 26% pels que guanyen més de 120.000 anuals.

  • Reduir el mínim exempt de l’impost de patrimoni acostant-lo a la situació anterior a les retallades.

  • Recuperar les rebaixes fiscals als casinos  i les activitats vinculades al joc.

  • Dotar de mes recursos a l agència tributaria de Catalunya per a la lluita contra el frau fiscal.